1 / 9
Jan 2024

Link do zadania >> https://www.spoj.com/FRAKTAL/problems/FR_18_06/11

Jak prawidłowo rozwiązać to zadanie ??
Ja zrobiłem tak :
( Wycięte )

Proste zadanie . Tylko jeden problem . SĘDZIA NIE ZALICZA . ( Błędna odpowiedz ) .
W moim rozumowaniu jest błąd ??
Trzeba to zadanie innym algorytmem rozwiązać ??

• created

Jan '24
  • last reply

Jan '24
  • 8

replies

• 296

views

• 4

users

• 3

• 3

links

Oj @loginus @loginus. Taki stary użytkownik Spoja a taki nie ogarnięty, chyba, że byłeś razem z @korkirw na imprezie u szwagra i to takie skutki uboczne.

Przecież konkurs się skończył już ładny czas temu (czyż dzisiaj nie jest już wtorek? też jeszcze dochodzę do siebie :wink: ) , zajrzyj może np na pierwszą stronę pl.spoj.com3, albo zapytaj googla :wink: , albo poczytaj forum polskiego spoja

PS
I sędzia daje chyba inny komunikat, a nie błędna odpowiedź?

To zadanie [i wszystkie pozostałe z Fraktala] są już dostępne na Spoju!

W poniedziałek sprawdzałem i nie było jeszcze tego zadania na liście dostępnych zadań .
Więc postanowiłem czekać aż się pojawi na liście .
We wtorek zadanie nadal nie dawało mi spokoju .
Postanowiłem zadać pytanie .
Przed wysłaniem pytania też sprawdziłem czy jest na tej liście ( ale tego już nie jestem na 100 % pewien ) .- nie było .

Sędzia zwraca >> “Błędna odpowiedź” << dajcie znać czy moje podejście do problemu jest prawidłowe .

( Edycja - Wycięte )

Link do zadania >> https://pl.spoj.com/problems/FR_18_06/3

Brzmi zadowalająco podobnie do mojego rozwiązania. A bierzesz pod uwagę, że nie zawsze da się gdzieś postawić wieżę?

Widać, że bierze to pod uwagę :).
Algorytm wskazany przez longinus jest identyczny z moim

Ok,wybacz, jak pisałem, dochodziłem do siebie. ALe @loginus, częściowo jesteś sam sobie winien. Na początku podałeś link do zadania na Fraktalu - sam zerknij proszę na swój post - a ja albo nie odświeżyłem przeglądarki … no i…byłem przekonany, że nie ma zadań jeszcze na spoju, a Ty usiłujesz je zrobić na fraktalu - taki podałeś link ;-), już po zakończeniu konkursu.

Ja użyłem tablicy stringów. Ale ja pisałem w C++, a w Paskalu może jest inaczej, (indeksy tablic od 1?, ograniczenia na długość stringa?) no i czy też użyłeś takiej struktury? Koncepcyja taka sama. Inaczej nie umiem sobie w tej chwili wyobrazić, tzn umiem, ale nie wiem czy chciałbym użyć innej struktury, gdy można tak łatwo.

No i na początek maksimum - ilość bitych pionów - musi być maksymalnie minimalna. Nawet jeżeli Ci wyjdzie dużo w wierszu, lub kolumnie, to jeszcze nic nie znaczy :slight_smile:
A może to kwestia optymalizacji - przedwczesnej?

@narbej - prawidłowo typowałeś błąd . Zapomniałem że w FreePascalu trzeba używać dyrektywy kompilatora na długie stringi . Program źle podawał opowiedz gdy na wejściu string miał więcej niż 255 znaków .