1 / 9
Apr 2020

Na chwilę obecną nie mogę zgłosić rozwiązania do tego zadania. Pojawiają się komunikaty ‘Wystąpił błąd. This problem can’t be tested yet!’. Czy status ‘deprecated’ w nazwie zadania oznacza, że zadanie pozostanie zablokowane, zostanie usunięte czy należy jednak spodziewać się możliwości odblokowania tego zadania?

• created

Apr '20
  • last reply

Jul '22
  • 8

replies

• 616

views

• 4

users

• 1

like

• 2

links

2 years later

Prawdopodobnie zostało zablokowane ponieważ nie dało się go rozwiązać. Może brakowało jakiegoś kluczowego obrazka.
@tarpauwatratar myślisz, że jesteś w stanie rozwiązać to zadania w takiej formie, jak jest teraz?

Fakt, że kiedyś był problem z zadaniami @arekbulski, ale to było kilka lat temu i wydaje mi się, że kryzys został zażegnany. Niestety, nie pamiętam szczegółów.

Do zadania są załączone przypadki testowe - da się domyślić, czego autor oczekuje na outpucie. Wczoraj zrobiłem Python: STRATEGIE2 i nie rozumiałem, dlaczego przykład jest na macierzy kwadratowej, choć w zalinkowanym przez autora teście macierz jest prostokątna, ale chyba na tym polega też trudność tych zadań, aby znając ogólną ideę wyjaśnioną w treści dla elementarnego przypadku zaimplementować rozwiązanie bardziej ogólne, które można zawsze testować i analizować przy użyciu zalinkowanych danych.

Odpowiadając już bezpośrednio - raz, że rozwiązałem je kiedyś. Dwa, że właśnie rozwiązałem je w Pythonie 3.x. Nie mogę ofc zweryfikować rozwiązania na SPOJu, ale moje wyniki dla testu przykładowego autora są zgodne z tymi, które udostępnił.

Tak, w wielu moich zadaniach brakuje obrazków (zostały one skasowane z serwera).

Akurat w tym zadaniu to nie powinno być problemem. Spróbuję się dowiedzieć, o co tu chodzi

W tym akurat zadaniu nie ma żadnych brakujących obrazków. Nie wiem czemu jest deprecated. Nie brakuje też osób którym udało się je rozwiązać. Dziwne.

Odnoście zadania STRATEGIE: Nigdzie w teorii gier, w kontekście strategii silnie zdominowanych, nie ma czegoś takiego że tablica musi być kwadratowa. In fact, po usunięciu pierwszej strategii już nie jest kwadratowa. Dla implementacji też nie ma żadnego znaczenia czy jest kwadratowa czy nie. To czy tabelka jest kwadratowa czy nie jest bezużytecznym założeniem które nic ci nie da.

I to nie jest macierz tylko tabelka. Macierze są zdefiniowane w kontekście ciała matematycznego, tzn macierz musi zawierać np liczby rzeczywiste albo zespolone albo coś. Ta tabelka zawiera krotki które nie tworzą ciała. Wprawdzie sam używam w treści zadania słowa wektor ale być może jest to błąd z mojej strony.

Zrozumiałem to patrząc na Twój przykład :slight_smile: Ale miałem “zonk”, że przecież skreślam sobie to wiersz to kolumnę i nie działa… a tu niespodzianka :wink:

Aaa - bym zapomniał! Dzięki za ciekawe zadania!