1 / 17
Mar 2020

Witam,
Przeczytałem wszystkie tematy związane z tym zadaniem i nie wiem z czym jest problem :(, mój program dla danych początkowych czy “Ala mA kOta” działa poprawnie. Proszę o pomoc :slight_smile:
Mój kod: :)))

• created

Mar '20
  • last reply

May '20
  • 16

replies

• 845

views

• 7

users

• 6

• 1

link

Nie ma potrzeby pierwszy znak w każdej linii zmieniać na wielka literę jeśli ta litera jest mała
EDIT i nie bylo przed nia spacji

Twój kod daje niepoprawną odpowiedź na taki test
" a na poczatku z malej."

Eeeech :slight_smile:
Test: " a na poczatku z malej."
Wynik: "ANaPoczatkuZMalej."
Test: "a na poczatku z malej."
Wynik:“aNaPoczatkuZMalej…”

Wniosek: Uważnie czytać warunki zadania :slight_smile:

Znalazłem błąd mój program zamieniał wszystkie wystąpienia pierwszej litery na duże np.“ala maama” na “ala MaaMa” Dzięki za pomoc :slight_smile:

Mam jeszcze jedno pytanie, dlaczego SPOJ nie pokazuje błędnego testu? specjalnie?

Myślę, że tak może być. Zresztą jest w tym chyba jakiś sens, chociaż czasem może być bardzo frustrujące.

Można powiedzieć, że specjalnie, bo to kwestia autora zadania czy pokazuje się info na temat błędnych testów czy nie. Swoją drogą trzeba zmieniać sędzie do zadania jak się chce oceniać inaczej niż 0 lub 1. Można też napisać takiego co pokazuje status wykonania dla każdego testu i chyba sa nawet takie zadania na spoju, ale no przyjęło się ustawianie sędzi, który daje status wykonania wszystkich podpiętych plików wejściowych.
PS. Nie wiem czy nie miało to związku z niedziałającymi rankingami częściowymi tzn za zrobienie zadania 2/10 już dawało całe punkty, a to chyba średnio tak w konkursach :wink: Ale to ktoś “starszy” musiałby się wypowiedzieć, bo jak ja zaczynałem tworzyć zadania kilka lat temu to pamiętam, że chwile czasu jeszcze te rankingi działały xD

Nie może tylko jest.

Tworząc zadanie autor ma do dyspozycji różne możliwości informowania użytkownika o błędzie. Może wskazać konkretny test, na którym coś się wysypało, ale w zasadzie po co Ci informacja, że problem jest z “testem nr 4”? Może pogrupować testy - dowiesz się, że jest problem z “testem nr 4”, a przy tym jest to np. “test poprawnościowy” albo “test wydajnościowy”. Już lepiej, aczkolwiek raz miałem w takim zadaniu błędną odpowiedź właśnie na teście wydajnościowym :wink: W dodatku był to jedyny test z błędną odpowiedzią - pozostałe testy wydajnościowe i poprawnościowe były o.k.

Generalnie autor może sporo. Nie robi tego jednak gdyż zajmuje to czas a w sumie sensem zadania jest możliwie samodzielne wymyślenie i zaklepanie rozwiązania.

TLE - problem z wydajnością programu - słabym algorytmem [lub jego brakiem]
WA - problem ze zrozumieniem zadania lub poprawną impementacją [lub błędy w kodzie]

inne błędy - błędy w kodzie

Dlaczego spoj wyświetla na zielono zgłoszenia bardzo kiepskich kodów, a nie podpowiada, co trzeba poprawić aby kod był zadowalający i do przyjęcia?
Dlaczego, jak wyżej, zamiast zielonego, mógłby np głaskać po główce i mówić ludzkim głosem:

"Brawo, brawo prawie dobrze?"

:wink:

=============
Porównaj z np.: PA - [Potyczki Algorytmiczne] lub z Projekt Euler

1 month later

Wiadomosc moze skladac z wielu zdan. Kropka nie musi byc jedna.

Dzięki wielkie, teraz przeszło. Nie pomyślałem o tym po tylu próbach znalezieniu problemu.