1 / 6
Oct 2009

Hi everyone,

Here's a tool to help classify SPOJ's problems
http://vnoi.info/index.php?option=com_voj&task=classify&site=spoj24
It's a tagging system and it works as follows:

There's several predefined tags like "Dynamic programming", "Greedy", "Ad hoc", etc. If you think a problem related to a tag, you can attach this tag to the problem.

You can filter problems related to a specific tag by using the filter link at the top of the page.

If a problem is not in the list yet, you can add it to the list by using the "Add a problem" box at the bottom of the page.

When you finished solving a problem in SPOJ, you can help other users classify this problem by attach some tags to it.

Thanks.

• created

Oct '09
  • last reply

Oct '14
  • 5

replies

• 1.2k

views

• 5

users

• 1

link

2 months later

Just the feature i'm looking for !!
It'll be very helpful smiley

7 months later

Thank you very much.....
I really appreciate it,,
Good day................

4 years later

Nie da się ukryć, oba języki są bardzo podobne. Ale przesiadając się z jednego na drugi okazuje się, że jest wiele drobnych szczegółów, na które trzeba zwracać uwagę (szczególnie C++ -> C).
Ja polecam C++, nic nie zastąpi std::vector'a. Jak siadam do C i mam stworzyć tablicę, to nie wiem co ze sobą zrobić.
A na serio, to jak znasz C++, to poradzisz sobie z C. I odwrotnie. Co najwyżej nie będziesz wiedział o kilku ułatwieniach.

Co do porównania szybkości I/O, ostatnio usłyszałem i potem potwierdziło się w tutaj na Spoju, że cin (z wyłączoną synchronizacją) trochę szybciej wczytuje dane niż scanf. Za to cout jest kosmicznie wolniejszy niż printf. Czyli w zadaniach, gdzie jest dużo do wczytania i mało do pisania, można się pokusić o użycie iostream'a (tak jak w wspomnianym wcześniej zadaniu Przeprowadzka). Możliwe, że stąd wynika taki, a nie inny wynik.

Ja bym jeszcze dodał (narbej wspomniał już o tym)
[bbone=CPP,1975]
vector< vector > table( 1000, vector( 100, 0 );
[/bbone]
i macierz gotowa
plus automatyczne relokacja w sytuacji zapełnienia kontenera.
Akurat tablice używa się tak często, że szkoda czasu za każdym razem bawić się w kontrolę pamięci, rozmiaru itp. Tak samo jest z sortem. Nie piszemy swojego, tylko używamy wbudowanej funkcji. Chodzi o to, żeby skupiać się na algorytmach, a nie na narzędziach do ich implementacji.