1 / 5
Nov 2016

Dlaczego niektóre zadania są ukrywane? Przykładowo chciałem rozwiązać to zadanie: http://pl.spoj.com/problems/FIB/12 ale jest uznane za hidden i nie można wrzucić rozwiązania. Czy osoby, które już go wykonały mają zaliczone punkty? Jeśli tak to czy to nie oznacza niemożności doścignięcia tych osób? (W końcu mają więcej rozwiązanych zadań)

• created

Nov '16
  • last reply

Nov '16
  • 4

replies

• 936

views

• 2

users

• 1

like

• 1

link

Admini uznali, że są lepsze zadania poświęcone danemu zagadnieniu i algorytmowi - w tym wypadku chodzi o ciąg Fibonacci'ego.

Nie wiem.

Nie, wystarczy zrobić więcej zadań, niż te osoby, a jest przecież dużo więcej zadań, których te osoby nie rozwiązały.

No i w końcu, czy tu chodzi tylko o punktacje i ranking, czy o naukę i radość z odkrywania i poznawania nowych algorytmów i radość z rozwiązywania nowych problemów?

Można mieć różną motywację, a jedna nie wyklucza drugiej. Zresztą też nigdzie nie napisałem by miejsce w rankingu było moją motywacją. Druga sprawa, że mi widnieje w "trwają zmagania z problemami" dane zadanie (w tym wypadku ten FIB, bo milion lat temu go chciałem rozwiązać) i mnie to irytuje bo lubię wracać do zadań niegdyś nierozwiązanych i zmniejszać ich liczbę, a ten cały czas mi tam będzie wisiał.

Oczywiście miałeś na myśli liczbę mnogą, różne motywacje ... ?
Zgadzam się z całkowicie, chociaż nie ukrywam, że u mnie miejsce w rankingu jest dodatkową, silną motywacją.

Chyba w pierwszym, poprzednim życiu? :wink:

Spróbuj wykorzystać możliwość/opcję diskualify, to chyba, z tego co pamiętam, powinno pomóc. Jak?
Wchodzisz na listę swoich zgłoszeń do tego zadania, zakreślasz kwadraciki przy wszystkich zgoszeniach, wybierasz z listy odpowiednią akcję [diskualify] i klikasz w execute.

Suggested Topics

Topic Category Replies Views Activity
System SPOJ 1 180 Jan 30
System SPOJ 2 121 Apr 15

Want to read more? Browse other topics in System SPOJ or view latest topics.