1 / 3
Apr 2021

Jestem nowy, przyszedłem, założyłem konto i wszedłem w zadanie próbne. Wkleiłem kod C++, który bezproblemowo skompilowałe się na moim komputerze, następnie wysłałem rozwiązanie i widzę błąd kompilacji. Proszę o pomoc.

KOD:
#include

using namespace std;

int a,b;

int main();
{
cout<<"Podaj dwie liczby do zsumowania: "<<endl;
cin>>a;
cin>>b;
cout<<"Suma wynosi: "<<a+b;

return 0;

}

TREŚĆ BŁĘDU:
prog.c:1:9: fatal error: iostream: No such file or directory
#include
^~~~~~~~~~
compilation terminated.

• created

Apr '21
  • last reply

Apr '21
  • 2

replies

• 610

views

• 3

users

• 1

like

• 1

link

Sprawdź sobie, choćby w translatorze, treść tego błędu:
“prog.c:1:9: fatal error: iostream: No such file or directory
#include

Szybko zauważysz, co pominąłeś lub usunąłeś podczas edycji kodu.

Pytanie i prośba już dawno nie jest aktualne/aktualna, szkoda, że autor nie pofatygował się, aby o tym poinformować.

Pierwsza sprawa pytając tu na forum, należy poprawnie wkleić swój kod, bo jak nie, prowadzi to do nieporozumień.

Druga sprawa, jeżeli pisze się kod do/w języku C++, to należy użyć na Spoju też kompilatora C++ a nie C.

Trzecia sprawa, program musi wypisać tylko to co przewidziane jest w zadaniu, bez zbędnych komentarzy typu np:

"Podaj dwie ....ble ble ble".
 "Suma wynosi: ....."
   itd

Ale autor pytania @new_light już chyba to wszystko wie, bo ma w tym zadaniu AC, więc, moja rada, przeczytaj: Jeśli zaczynasz, przeczytaj koniecznie! <--kliknij w to proszę!

Możliwe, że podpowiadający powinien ewentualnie nauczyć się sprawdzić status rozwiązania zadania przez pytającego, aby móc stwierdzić czy jest jeszcze aktualne, lub o co tak naprawdę chodzi pytającemu. Pytający bardzo często wklejają niepoprawnie swój kod w treść puytania. Warto więc tego się nauczyć - sprawdzania aktualnego statusu oraz wiedzieć, że poprawny kod może być niepoprawnie wklejony i błąd i problem pytającego leży jednak gdzie indziej…