1 / 7
Dec 2020

Na code blocks wszystko działa a tu nie i jest napisane ze bledna odpowiedz :frowning:

• created

Dec '20
  • last reply

Dec '20
  • 6

replies

• 741

views

• 3

users

• 3

• 5

links

Kod źle wstawiony.
Dlaczego i jest typu float? :open_mouth:
Jakie znasz jeszcze zmiennoprzecinkowe typy danych inne niż float i double?
Dlaczego trzy ify zamiast takich rzeczy jak else albo else if?
Skąd pomysł, że będzie jakaś zmienna ile, skoro nie ma jej w treści zadania?
Co z przetestowaniem kodu na przykładowych danych?
Co z konstrukcją while(cin>>a>>b>>c)?

Na deser: arytmetyka zmiennoprzecinkowa i problemy z nią związane. Przynajmniej ogólnie, bez zbędnej dla początkujących matematyki.

Myślę, że te pytania mają charakter pytań retorycznych.

EDIT

A do tego zła kategoria…

Ale pomogleś, trzeci dzień programowania, nic nie zrozumiałem, więc jakbyś mógł to wyślij jak to ma wyglądać porządnie :slight_smile:

Ale co konkretnie? Nie mogę Ci wysłać jak wygląda to porządnie bo to wbrew zasadom - nie wolno tu podrzucać gotowców.

Mogę pokazać, że Twój program nie działa. Skądinąd wbrew temu co piszesz, że na code blocks jet ok: https://www.ideone.com/RZDGI32. Jak widzisz, Twoje wyjście jest zupełnie inne niż w zadaniu bo nie ma go wcale.

Typy danych znajdziesz choćby tu https://www.cplusplus.com/doc/2. Także tu dowiesz się jak zrobić ifa w C++. Jakieś trywialne wprowadzenia do arytmetyki masz tu2.

Do prawidłowego wstawienia kodu można użyć chociażby opcji Preformatted text dostępnej podczas pisania posta. Przykład użycia:

#include <iostream>

using namespace std;

double a, b, c, d; int ile;

int main()
{
	cin>>a>>b>>c;

d=(b*b)-(4*a*c);

if(d==0)
	{
		cout<<1<<endl;
	}

return 0;
}

Gratis dorzucam przykładowe formatowanie kodu i jeszcze jedno zastrzeżenie: na SPOJu ok, ale poza nim nie używaj zmiennych globalnych.

Dziękuje wszystkim za pomoc :wink: Pamiętajcie karma zawsze wraca :wink:

Suggested Topics

Want to read more? Browse other topics in System SPOJ or view latest topics.