1 / 14
May 2017

Witam wiem, że te zadanie Tutaj42 jest nie stąd, ale na innych forach mi nikt nie pomógł :pensive:.
Prosiłbym bardzo o pomoc.
Wiem że trzeba puścić algorytm Dijkstry z 1 wierzchołka.
O to jest kod
http://ideone.com/QO9hXj61
Z góry dziekuje

• created

May '17
  • last reply

May '17
  • 13

replies

• 1.1k

views

• 2

users

• 3

links

dla danych przykładowych z zadania daje dobry wynik - więc jakiej pomocy oczekujesz ?

w zasadzie nie powinienem pomagać (ze względu na cel), ale ponieważ po dokładnym obejrzeniu programu nie stwierdzam większych błędów - istotne to (nieumiejętne) użycie pair zamiast własnej struktury (gdybyś użył własnej struktury, prawdopodobnie uniknąłbyś błędu :slight_smile: ), potem to już mnie istotne optymalizacja, wielkość tablic, przejrzystość programu

zastanów się nad wynikiem dla takich danych:

5 5
1 2 1
2 3 1
3 4 1
4 1 1
1 5 20

Graf7
1
5
to zle?

to znaczy ze pary psują program?

podałem zły przykład - pomyliłem się przy wpisywaniu danych, ale otrzymałem oczekiwany rezultat :slight_smile:
i nie sprawdziłem danych, a przekopiowałem

chciałem znaleźć przykład taki,który ujawni błąd a nie pisać na czym polega - a teraz dalej szukam właściwego przykładu

mam nadzieję, że teraz podaję poprawny przykład danych pokazujący niepoprawne działanie programu

6 6
1 2 5
2 3 5
3 4 5
1 5 6
5 4 6
4 6 1

Dzięki dało wreście accept kod prawie sie nie zmienił . Wywaliłem tylko tablice odwiedzonych dla dijkstry.
Choć sam nie wiem zbytnio czemu to psulo program ale dobra :).
Jeszcze raz dzieki :wink:.

rzeczywiście, usunięcie tablicy odwiedzonych poprawia wynik - ale jest niepoprawne, bo jedynie maskuje błąd a nie usuwa, zaś przy poprawnych testach wydajnościowych byłoby przekroczenie czasu.

po analizie podanego przykładu (+poprzednia wiadomość priv) powinieneś bez problemu znaleźć prawdziwy błąd

chociaż to dziwne ale te pary powinny dzialac poprawnie bo kolejka piorytetowa sortuje domyslnie je malejoco a powinna rosnaco wiec wrzucam ujemne wartosci (i domysnie po pierwszej czesci pary chyba).

tylko jaką ujemną wartość tam wrzucasz - tak właśnie mszczą się wszystkie obejścia problemów gdy chce się coś zrobić łatwo a nie w sposób właściwy

gdybyś zdefiniował własną funkcję porównującą lub zdefiniował własną strukturę (i wtedy też funkcję) to prawdopodobnie wstawiałbyś poprawną wartość

for(int i=0;i<tablica[index].size();++i){
int t1 = tablica[index][i].first;//waga
int t2 = tablica[index][i].second;//wierzcholek
printf("%d ",t1);
if(odleglosc[t2]>odleglosc[index]+t1){
odleglosc[t2]=odleglosc[index]+t1;
kolejka.push(make_pair((-t1),t2));//sortuje po wadze
}
}

sorry za formatowanie kodu ale na spoju jest troche dziwne :stuck_out_tongue_winking_eye: