1 / 12
Sep 2015

Interesuje mnie to, co się stało ze stroną. Jej wygląd i sposób funkcjonowania bardzo mnie irytuje. Można to jakoś zmienić?
Tzn. jeszcze kilka dni/tydzień temu wyglądało to o wiele lepiej.

• created

Sep '15
  • last reply

Sep '15
  • 11

replies

• 1.3k

views

• 7

users

• 1

like

• 2

links

Największym problemem z nową stroną jest moim zdaniem to, że mieszają się linki PL i EN. Niezwykle irytujące, gdy na przykład chcę otworzyć główną stronę klikając w logo, a przenosi mnie na angielskiego SPOJa albo gdy chcę otworzyć stronę swojego konta, a przekierowuje mnie znowuż na angielskiego SPOJa, na którym oczywiście nie ma nic o polskich zadaniach.

Natomiast forum może teraz wygląda dużo lepiej, ale to wygląda tak, jakby baza danych skopiowała się tylko w jakiejś części i linki z Google'a nie działają, a w obecnych tematach tak jakby zostawiło tylko pierwsze kilka i kilka ostatnich postów, a reszta magicznie wyparowała, albo ja nie umiem się tym obsługiwać. Na szczęście stare, cenne posty są jeszcze w Google Cache, ale zapewne nie będą tam wiecznie.

Byłoby miło jakby ktoś z administratorów wyjaśnił, co się stało i odniósł się do powyższych problemów.

Oj tam oj tam.
Narzekaliśmy od [zawsze] i proponowaliśmy zmiany i ulepszenia - czyż nie, więc chociaż teraz spróbujmy dostrzec pozytywne zmiany.
"..na przykład chcę otworzyć główną stronę klikając w logo.."
Po lewej jest: Sphere online judge logo i link do spoj.com, po prawej napis POLSKI SPOJ i link do pl.spoj.
Jeżeli klikniesz na profil i na submision history [gdy jesteś na pl] ma swoją [polską] historię. A profil jest [był zawsze] jeden dla wszystkich kontestów na spoju.
To wszystko to tylko zewnętrzny interfejs, a liczy się to co jest w środku, a przecież tu jest wszystko ok, i nie widać, żeby się coś radykalnie zmieniło na gorsze.

Jeżeli chodzi o forum, to miało być lepiej, ale to też zależy od nas. Jeżeli ktoś nie zrobił jeszcze ani jednego zadania, a już zabiera się za dyskutowanie na forum, to szybko możemy wrócić do tego co było. Mam tu na myśli oczywiście micitankę/[a]100 i jej/jego pierwsze 6 postów.

Należy się uzbroić w cierpliwość i korzystać z tego co jest.

PS
Przeczytałeś: http://discuss.spoj.com/t/15277-zboj-jas-i-sojusznicy-al-08-01/9208/4 ?

Właśnie o zewnętrzny interfejs głównie chodzi, czyż nie? Obecny jest dosyć nieintuicyjny. W końcu musiałeś np. mi teraz wytłumaczyć jak dojść do podstron. Z logiem jest to faktycznie logiczne jak teraz na to patrzę, ale z dostępem do swojego konta... Cóż, 3 kliknięcia są mniej optymalne niż 2 wink Fakt, nic nie zniknęło i wszystko działa, tylko dojście do tego mogłoby być po prostu lepsze. W końcu w wyglądzie strony nie chodzi tylko o kolory, ale o czytelność i interakcję z użytkownikiem.

Poza tymi uprzykrzeniami, które wymieniłem wcześniej, nic więcej nie zauważyłem, więc i tak całkiem solidnie przeprowadzona zmiana, trzeba przyznać.

Utrata części postów z forum będzie miała jeden plus: prawdopodobna większa aktywność, bo ludzie znowu będą zapewne pytać o te same sprawy, które teraz leżą sobie ukryte w Cache'u nie wiadomo na jak długo.

PS
Tak, oczywiście, że przeczytałem. Odnośnie Algoligi... Cóż, poległem już na pierwszym zadaniu, ale później (już na SPOJu) odkryłem, że po prostu zapomniałem o pewnym drobnym szczególe języka... W każdym razie ważne, że rozwiązując te zadania można się bardzo wiele nauczyć, a satysfakcja z rozwiązania zadania, z którym się męczyło kilka dni, jest nie do zastąpienia stuck_out_tongue Swoją drogą im więcej zadań rozwiązuję tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że ogromnym ułatwieniem jest wiedza "książkowa", to znaczy znajomość na przykład takich pojęć jak "arytmetyka modularna", "grafy" oraz znanych algorytmów. Szkoda, że informatyka w większości szkół nie uczy takich rzeczy i pojawiają się one dopiero na studiach. Podobno dzieci mają się teraz uczyć programowania, ale przewiduję, że wtedy informatyka stanie się koszmarem podobnym do matematyki dla niektórych wink Chyba przesadziłem lekko z tym offtopem, ale już mi szkoda usuwać stuck_out_tongue ...

żeby się przejmował utratą 95% tematów z forum.

Bez przesady, 95%, jak to pomierzyłeś? Może tylko 5% była wartościowa? wink A poza tym przecież jest link do starego forum. http://pl.spoj.com/forum-old/15

PS
Widzę, że już znalazłeś i przeedytowałeś swojego posta wink

pozdrawiam

Stare forum? No to się skończyło moje pomaganie ludziom w "łatwych" zadaniach stuck_out_tongue_winking_eye Ale dobrze, że wróciło.

Dobry wieczór.

Po przeprowadzonych zmianach na stronie polskiego SPOJ'a za każdym razem po kilku kliknięciach przeglądarka zatrzymuje się podczas ładowania jakiegoś skryptu i przestaje odpowiadać. Trochę to irytujące. Czy ktoś ma podobny problem?

Firefox, Windows 8

Firefox, Linux. Mam tak na stronie TVN24 jak ich noscriptem nie zablokuje, ale tutaj wszystko chodzi mi bez zarzutu.

Dzień dobry / dobry wieczór! wink

Jakieś drobne zgrzyty zdarzają się czasami, ale albo się do nich zdążyłem już przyzwyczaić, albo są mniejsze niż na początku, a początek oceniam nie na okres przeprowadzenia ostatnich zmian, ale wtedy gdy "wprowadziły się" na stronę reklamy, więc teraz mi to aż tak bardzo już nie przeszkadza - przyzwyczajenie. Natomiast przejście na nowy klaster poprawiło wydajność - przed to były "zwisy" po 20 czy więcej zgłoszonych submitów, czekających na ocenę na stronie statusu [tak na osłodę adminom - dobra robota].
Ogólnie jest dużo więcej drobnych niedociągnięć, które wkurzają, ale do których się przyzwyczaiłem i nie wiem czy warto o nich nawet wspominać, czy zgłaszać na małpa końtakt? W końcu to co najważniejsze - możliwość nauki programowania działa [jakoś] czy nie?

PS
A żeby nie być gołosłownym, to daleko nie szukając - ranking!

PS 2
Firefox / linux

11 days later

@mariosoft !
Po twoim poście, częściej i wyraźnie wolniej działa mi SPOJ, albo ja to częściej zaczynam zauważać?
Dodatkowo nowe forum też wyraźnie częściej wolniej działa i częściej "wysypuje" się. Może "ma" większą inteligencję niż stare [forum] i po prostu, gdy zrobię coś, albo napiszę nie po myśli nowego [forum], to spotyka mnie taka mała "nagroda"!? wink

Suggested Topics

Topic Category Replies Views Activity
System SPOJ 1 199 Jan 30
System SPOJ 2 143 Apr 15

Want to read more? Browse other topics in System SPOJ or view latest topics.