1 / 8
Jun 2019

Serdecznie zapraszam wszystkich użytkowników polskiego SPOJa do udziału w 1 rundzie Mini Ligi.

https://www.spoj.com/ML1/20

Zawody rozpoczną się w poniedziałek 1 lipca 2019 o godzinie 19:00. Konkurs ten będzie zbliżony formatem do zawodów z okazji 12 urodzin polskiego SPOJa. Oto co Was czeka:

• 3-5 zadań o zróżnicowanym poziomie trudności
  • 2,5 godziny czasu na ich rozwiązanie
  • Zasady oceniania zgodne z ACM ICPC, czyli 1 punkt za każde rozwiązane zadanie, a w przypadku remisu pod uwagę brany będzie sumaryczny czas rozwiązania zadań.

Mam również apel do Was. Jeżeli ktoś ma pomysł na zadanie i chciałby się nim podzielić to proszę o podesłanie mi wiadomości na forum. Nie oczekuje kodu rozwiązania, treści czy testów. Wystarczy, że opiszecie na czym zadanie miałoby polegać i jak widzicie rozwiązanie. W szczególności zależy mi na prostszych zadaniach.

Do zobaczenia!

• created

Jun '19
  • last reply

Jul '19
  • 7

replies

• 1.3k

views

• 3

users

• 4

• 4

links

8 days later

Przyjemne zadania. Jak dla mnie najciekawsze było D (“K-częsta liczba”). Natomiast ostatnie zadanie (“Usuwanie palindromów”) nie za bardzo trafiło w mój algorytmiczny gust.

W zadaniu C (“Ciąg rosnący”) brakowało mi doprecyzowania, czy pozycje wyrazów zaczynamy liczyć od 0, czy od 1. Fajnie by było, gdyby chociaż przykłady wyjaśniały ten dylemat. Przez jakiś czas zastanawiałem się też, czy końcowy ciąg musi być silnie rosnący, czy może ciąg niemalejący również będzie akceptowany.

Ciąg niemalejący!=rosnący czyli musi byc rosnący. Przynajmniej tak mi sie wydaje

Zgodzę się jeżeli chodzi o numerację wyrazów. Faktycznie w żaden sposób nie wynikało to z treści. Jeżeli chodzi o definicję ciągu rosnącego to ja jednak nie stosuję nazwy rosnący do niemalejącego. Co do K-częstej liczby to rozważałem jeszcze dodanie zapytań, ale ostatecznie odpuściłem.

Suggested Topics

Topic Category Replies Views Activity
Konkursy 6 203 Mar 25

Want to read more? Browse other topics in Konkursy or view latest topics.