1 / 8
Sep 2018

Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem o co chodzi w zadaniu, a rzekoma pierwszość liczby k zamiast m utwierdza mnie w moim przekonaniu.

Czy zadanie polega na sprawdzeniu, czy dla danych n, k oraz m zachodzi równość: (n po k) mod m = 0?

• created

Sep '18
  • last reply

Apr '23
  • 7

replies

• 798

views

• 3

users

• 2

links

Fascynujące zadanie. Moje utwierdzenie w niepewności było wg mnie zasadne, tzn. wg moich testów liczba k wcale nie jest pierwsza. Skądinąd m także nie jest liczbą pierwszą.

Zadanie polega na tym co napisałeś, ale te liczby nie muszą być pierwsze.

Owszem, choć jest tam jeszcze drobny kruczek. W każdym razie fragment treści zadania: “k jest tak dobrane, aby zawsze było liczbą pierwszą. Podobno wtedy tygrysy bardzo to lubią.” jest błędny. Przynajmniej jeśli chodzi o pierwsze zdanie.

Czyli po raz kolejny wyszukiwarka dałaby mi rozwiązanie szybciej niż samodzielne rozkminienie zadania :wink: A byłem przekonany, że tego nie da się wygooglować (wyduckduckować)…

4 years later

Drobna wskazówka: jeśli k > n, to odpowiedź jest NIE (osobiście zakładałbym że w takiej sytuacji mamy zero mieszanek, które można rozdzielić w sposób trywialny, ale widocznie autor zadania interpretował to inaczej).