21 / 72
Sep 2016

Założyłem że każdemu koledze/koleżance da po jednym cukierku i na tej podstawie sprawdzałem czy coś mu zostanie. Ale teraz widzę że to był błąd, dzięki za podpowiedź.

7 months later

Cześć! Mam trochę problemu z tym zadaniem.
Dla takiego kodu:
https://ideone.com/54
Sprawdziłem chyba wszystkie dostępne testy możliwe w necie i sędzia dalej nie akceptuje :confused: Co robić?

Czy są może jeszcze inne przypadki dla których mój kod jest błędny?

Bardzo proszę o pomoc, jakieś wskazówki odnośnie tego zadania.

Pozdrawiam

Pierwszy z brzegu: Co się stanie jeśli oprócz Jasia do jego klasy chodzi tylko jeszcze jedna osoba?

4 months later

Witam serdecznie,
Przejrzałem forum, porobiłem testy i błędu wciąż nie widzę. Jest ktoś w stanie podać zestaw testowy, dla którego program nie działa lub wskazać błąd? Pozdrawiam :wink:

<kod usunięty>

przecież na teście który zamieściłeś, widać, że program działa źle

OK, to jednak kwestia ‘endline’ w jednym z ‘if’. Klasycznie podstawowy błąd. Dzięki, znalazłem! :joy:

1 month later

Test:

6
7 17
321 1111
13 27
32 23
9898 8989
129 999

Moje (prawidłowe?) odpowiedzi:

TAK
TAK
TAK
TAK
TAK
TAK

Twoje odpowiedzi:

NIE
NIE
NIE
NIE
NIE
NIE
26 days later

Wychodzi na to, że jak mama kupiła jednego cukierka, a Jasio ma więcej niż jednego kolegę to będzie go mógł spokojnie opędzlować w domu :slight_smile:

Fatalne niedopatrzenie. Usunąłem link. Dziękuję ponownie j4rooo :slight_smile:

4 months later

postawiłbym problem inaczej - czy potrafisz mi wskazać, co robisz dobrze ?
bo obecnie ten program wygląda dla mnie, jak zlepek przypadkowych komend :slight_smile:

proponuję, abyś jeszcze raz (a raczej więcej razy) przeczytał treść zadania, zastanowił się nad podanym przykładem, oraz przeczytał cały wątek

a w przyszłości przekazuj kod jako link do ideone.com9

w zasadzie, to jest tylko 1 prosty błąd - ale sprawdzanie zakresów zmiennych jest całkowicie zbędne i zaśmieca program, a podanie tylko fragmentu kodu nie pomaga

Już rozwiązałem powyższe zadanie, faktycznie kod, który podałem: mało czytelny, przekombinowany ogólnie słaby… jednymi słowy wpadka wynikająca z mojej desperacji, bo przyznaje szczerze kilka godzin spędziłem nim doszedłem do sedna problemu;) Dziekuję za uwagi i pozdrawiam !

2 months later

No bo nie podałeś wejścia to jest puste. Przy edytowaniu możesz podawać wejście (okienko niżej). A program wymaga przemyślenia i poczytania postów wyżej :slight_smile:

Nie musze chyba pisac , ze dopiero zaczynam ( noi napisalem ) :smiley: . Szczerze nie wiem o co chodzi z tym , ze wejscie jest puste :smiley: przeciez uczniowie i cukierki sa dane w petli :smiley:

Jak dasz edytuj na dole masz ładne okienko “dane wejściowe” i tam masz wpisać dane które program ma przetwarzać. komenda cin pobiera dane z wejścia, a żeby coś pobrała coś tam musi być.