Napisałem, tylko że nie jest niezbędna. A że czas się zmienił, to nic dziwnego, raz będzie tak innym razem tak, ale chyba nie chodzi Ci tylko i wyłącznie o czas i o AC?
Jeżeli jednak zależy Ci na czasie, to mozesz dodać linijkę ios::sync_with_stdio (0);
Jeżeli chcesz, mogę Ci wysłać “wygładzony” twój kod na priv.
Myślę, że właśnie udało Ci się znaleźć na czym polega trudność tego zadania
PS1
A od kiedy long double można używać kiedy long long int nie działa? Toż to chyba jakiś zelentyzm…
PS2
Twój algorytm przechodzi np po zastosowaniu BigIntów (przynajmniej tych mojego autorstwa). Pytanie, czy potrzebujesz takiej klasy, zostawiam otwarte
Twój kod jest strasznie skomplikowany jak na coś co można rozwiązaćw trzech liniach… Może zamiast usilnie poprawiać ten algorytm:
- zapoznaj się z funkcją max
- zapoznaj się z algorytmem Kadane (rozwiązanie tego problemu strasznie mi przypomina ten algorytm)
- pomyśl nad tym problemem wykorzystując wiedzę z 2)
Myślę, że da Ci to dużo więcej teraz i w przyszłości niż poprawianie obecnego kodu.
Wstyd byłby w bardziej publicznym i ocenianym przez innych miejscu, np na Githubie Tu robisz głupotę, śmiejesz się z niej, możesz się samokrytykować (spodobał mi się komentarz jednego użytkownika typu “ale ze mnie psiocha”
), potem dostajesz AC pięknym algorytmem, piszesz projekt jakich mało, publikujesz i nikt nie wie, że to powstawało w “bulu i nadzieji” przy setnym WA i to na SPOJu
Oczywiście by samemu coś porządnego skodować (także algorytmicznego, np. B-drzewo) trzeba trochę tych zadań, frustracji, samokrytyki, poprawiania algorytmów, psioch no i wreszcie AC, ale spokojnie
Mooże w tym --> W czym problem!?
Może uczysz się ze źródeł “wiedzy” zawierających błędy? Twoje rozwiązanie, bardzo mi przypomina rozwiązanie - błedny programik, liczący funkcję silnia w pewnym internetowym kursie. W twoim kodzie zapomniałeś dodać setprecison()? chociaż i tak to tutaj nie wiele pomoże Osobiście nie mam nic, przeciwko darmowym internetowym kursom, ale może więcej krytycyzmu, lub “brać” wiedzę z kilku źródełek lub jednego ale bardziej godnego zaufania?
PS
Nie zamieszczam ani linku ani autora kursu, aby nie przyszparzać mu dodatkowej, niezasłużonej chwały [klików ]
Chodziło o liczenie liczby fibonnaciego i liczby tzw złotego podziału, a nie o liczenie silni. Swoją drogą, ta złota liczba też powinna się autorowi tego kursu wylać z ekranu na podłogę - jak to ktoś tu kiedyś pięknie określił [przy rozwiązywaniu zadania czy umiesz potęgować], więc ewidentnie autor tego kursu coś schrzanił nie tylko w tym miejscu, I mimo wielu komentarzy pod lekcją nadal nie umie albo niechce tego ewidentnego błędu poprawić ;-( Mimo tego i kilku innych mankamentów [błędów] kurs jest wielce [może wielce to za dużo powiedziane] zajmujący.
Po 1 skoro narzekasz na internetowe kursy , to czemu sam swojego nie zrobisz ? Wtedy napewno ktos co Ci wytknie ze robisz cos nie tak.
Po 2 jak ja osoba “zielona” w programowaniu ma wycchwycic takie bledy ?
Po 3 uwazam ze ogladanie rownoczesnie kilku kursow obojetnie jakiego jezyka jest bez sensu bo tylko miesza cos co i tak nie jest na poczatek latwe . Ogladne jeden caly z danego jezyka przechodze na inny kanal i porownuje z pierwszym.
Po 4 Nie rozumiesz jednej rzeczy ze ja sie dopiero ucze tak jak wiekszosc tutaj i to logiczne ze duzo rzeczy nie rozumiem , albo nie umiem.
Suggested Topics
Topic | Category | Replies | Views | Activity |
---|---|---|---|---|
MBPROB01 - History version in plaintext pl.spoj.com | Zbiór zadań | 6 | 72 | Jul '24 |
FR_19_09 - Trójkątne łazanki | Zbiór zadań | 7 | 203 | Jun '24 |
FR_12_07 - Pole | Zbiór zadań | 4 | 158 | May '24 |
Liczby Pierwsze | Zbiór zadań | 2 | 142 | May '24 |
TOPSORTL - Porządek leksykograficzny w grafie | Zbiór zadań | 3 | 62 | Jul '24 |