1 / 11
Apr 2016

Sortuję miasta pod względem liczby mieszkańców, miastom o takim samym zaludnieniu nadaję jednakowy status, uwzględniam to, że nazwy miast mogą być wyrażeniami oraz to, że mogą istnieć jednakowo brzmiące miejscowości o różnym zaludnieniu. A mimo to WA. Proszę o test, po którym znów się wyłożę ale da mi szansę znalezienia mego błędu/ów.

• created

Apr '16
  • last reply

Feb '17
  • 10

replies

• 1.1k

views

• 5

users

• 1

link

1. Nie rozumiem, co, poco, dlaczego i jaki status?
  2. Nazwy miast wyrażeniami?
  3. Nic w tym dziwnego i tajemniczego. Znam dwie miejscowości Olsztyn/ Jeden, w którym mieszkam, a drugi w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Ale sortuję i się tym nie przejmuję.
  4. Napisz jak to testujesz, ciekawy jestetm testów z nazwami miast - wyrażeniami.
  5. Jaki masz wynik dla testu z zadania?
  1. Status: n-te z kolei co do wielkości miasto.
  2. NOWY DWOR MAZOWIECKI
  3. Też tak robię (chyba, że nie mamy tego samego na myśli).
  4. Wczytuję getline, oddzielam nazwę od liczby mieszkańców i umieszczam w strukturze. Sortuję względem zaludnienia i nadaję n-ty numer co do wielkości. Po zapytaniach albo BRAK, albo nazwy wędrują do wektora i po sort są wyświetlane.
  5. AC

Ad 2
"..nazwa miasta jest nazwą złożoną z co najwyżej 23 dużych liter języka łacińskiego.." Ja wczytuję bez zakładania nazw dwu i więcej członowych, zwykłym stringiem. Wczytując getlinem, możesz nie wczytać ostatniej linii danych, a zamiast niej tylko '\n' - "śmieć" po wczytanej ilości miast.

Ale, jeżeli dla testu z zadania masz ok, to nie wiem co może być źle.

uwzględniam to, że [...] mogą istnieć jednakowo brzmiące miejscowości o różnym zaludnieniu.

A uwzględniasz to, że mogą być dwa miasta o takiej samej nazwie i takiej samej liczbie mieszkańców?

Cześć,
Też mam problem z tym zadaniem. Przykładowy est spod tekstu zadania mój program robi dobrze. Z rozmaitymi kombinacjami różnych i identycznych nazw i liczb ludności też sobie (chyba?) radzi. Mam nadzieję, że nie ma w tym zadaniu jakiegoś "wrednego" haczyka. Chciałem się tylko jeszcze upewnić, czy aby na pewno do końca dobrze zrozumiałem treść zadania - zakładam, że dla takiego zestawu danych:

5
AAA 9999
AAA 5555
AAA 7777
BBB 9999
AAA 7777
5
1
2
3
4
5

odpowiedzią powinno być:

AAA BBB
BRAK
AAA AAA
BRAK
AAA

-- czy to prawda?
Bo są dwa pierwsze miejsca, dwa trzecie miejsca i jedno piąte, a drugiego i czwartego (???) nie ma. Tak wywnioskowałem z przykładowego testu (5 -> BRAK).

Coś jest nie tak z forum. Przy próbie wejścia/napisania albo błąd nr 502, albo nie wyświetla odpowiedzi.
Do witman: tak, uwzględniam.
Do pivek303:
1 AAA BBB
2 AAA AAA
3 AAA
4 BRAK
5 BRAK

Do pivek303: uzupełniam odpowiedź choć robiąc to mam stresa, czy aby się ukaże. Dlatego nie edytowałem poprzedniej odpowiedzi.

1 AAA i BBB mają taką samą liczbę ludności (9999 miejsce nr 1)
2 AAA i AAA dwa miasta o takiej samej liczbie mieszkańców (7777 i 7777 , miejsce nr 2, każde AAA może być inną miejscowością)
3 AAA to kolejna miejscowość o innej liczbie mieszkańców (5555, miejsce nr 3).
4 i 5 Możliwości się wyczerpały. Wszystkie miasta zostały uwzględnione wyżej.

Nie wiem czy jasno się wyraziłem, jestem po imieninach :sweat:

Dzięki, teraz poszło :thumbsup:.

Faktycznie, forum nieco sux dzisiaj.

Super, mnie się w końcu też udało znaleźć głupią literówkę i poszło.

Z forum nie tylko dzisiaj jest coś nie tak.

10 months later

Ja też mam pytanko, ponieważ dostaje błąd SIGABRT i nie bardzo wiem czemu.. Czytalem, ze to jest od tego, ze sie za duzo alokuje pamieci, ale ja tylko tablice robie na 110 000 obiektow mojej struktury takze to raczej nie o to chodzi :confused:
Tutaj jest kod : http://pastebin.com/6nkSLAmE16
Wie ktos co jest nie tak?