22 / 28
Oct 2018

Pozwolę sobie dorzucić jeszcze swoje trzy grosze [lub włożyć kij do mrowiska, jak mogą to ocenić inni].

1. Pewne wady i braki w opisie tego zadania, można potraktować dokładnie w taki sam sposób, jak brak wprost kluczowej informacji - jawnego [złamanego] tekstu w zadaniach serii enigma, muzyka, lekcja czy kilku innych podobnych
  2. Jedną z kluczowych poodpowiedzi na fraktalu, było polecenie dokładnego przeczytania treści zadania, bo wszystkie wątpliwości są [dokładnie] opisane. A przecież to podstawowa zasada, przy rozwiązywaniu dowolnego zadania. Jeżeli nie uda się rozwiązać i uzyskać AC, za pierwszym razem, to zawsze warto wrócić do powtórnego dokładnego czytania treści zadania i potem powtarzać to, aż do zrozumienia i uzyskania AC.

PS
Już w trakcie pierwszego czytania treści tego zadania, w czasie trwania konkursu FRAKTAL, naszły mnie reflekscje natury poziomu bezpieczeństwa portalu randkowego w Bajtocji, ale to już inna bajka :wink:

3 months later

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś poświęcił chwilkę i zechciał udzielić pomocy różnej od “wczytaj się w treść zadania” :slight_smile:
// AC

a jednak - przeczytaj dokładnie treść :slight_smile:

3 months later

Czy ktoś pamięta jakieś kruczki, problemy w tym zadaniu. Już mi się skończyły pomysły. Chyba mi coś oczywistego umknęło.

ja nie miałem problemów, więc nie wiem co ci umknęło :slight_smile:
daj link do kodu, to może pomogę (choć z dużym prawdopodobieństwem i tak to będzie moja podstawowa rada (przeczytaj dokładnie treść) :slight_smile:

jeszcze pare dni sobie pomyślę potem dam kod. pozdrawiam.

25 days later

Hej, mógłby ktoś zerknąć? Spędziłem nad tym zadaniem kilka dobrych godzin, treść przeczytałem wielokrotnie. Przykładowy input przechodzi. Można prosić o test na którym program się sypnie lub jakąś inną formę podpowiedzi?
Mój kod24

ale i tak za mało razy, lub nieuważnie - przeoczyłeś pewną istotną informację - więc spróbuj przeczytać jeszcze raz uważnie :slight_smile:

9 months later

Czy w tym zxadaniu jak wpiszemy przy rejestracji istniejacy login ale ZŁE HASŁO. To należy wypisać Blad czy też Konto istnieje ???
TO jets nie jasno powiedziane.

JAsne, że jasno --> Login zajęty:

> 2) Login nie został już użyty przez innego użytkownika podczas rejestracji.
> Jeśli został już użyty, należy wypisać “Login zajety”,

Zgodność lub nie hasła jest tu bez znaczennia - ten sam [z tą samą nazwą] użytkownik nie może się zarejestrować drugi raz [i dlatego hasło nie ma znaczenia]

Trochę Ci te myślenie zajęło :wink:

Miałem dłuższą przerwę.

I dzięki za wyklarowanie.

Kolejne pytanie. Czy:
"- login może zawierać tylko litery oraz cyfry (wielkość liter nie ma znaczenia)"
Oznacza, że Wojtek i wojtek traktujemy jako taki sam login ? Czy o to, że zaróœno duże jak i małe litery w nicku są dopuszczalne.

Mój program AC:

In:

register 2
wojtek Haslo123@
Wojtek alamA1@

Out:

Zarejestrowano
Login zajety
5 months later

Dzień dobry. Mógłby ktoś podpowiedzieć dlaczego mam błędną odpowiedz?

Bez tytułu

@filipsonpl_202 Zastanów się nad tym:

• login może zawierać tylko litery oraz cyfry (wielkość liter nie ma znaczenia)

Nie wiem czy kod zawiera dodatkowo jakieś błędy, bo jest bardzo nieczytelny. Postaraj się lepiej nazywać zmienne. Nie używaj “magicznych wartości” (prob[v]<48 ==> prob[v]<‘0’). Jeżeli potrzebujesz komentarzy, aby opisać działanie funkcji/zmiennych to powinieneś poważnie zastanowić się jak tego uniknąć. Nazywaj zmienne zgodnie z ich przeznaczeniem. Unikaj jednoliterowych nazw, bo nic one nikomu nie mówią.

“Wielkość liter nie ma znaczenia” Dzięki wielkie. Następnym razem postaram się nazywać zmienne tak aby użytkownik zrozumiał jej przeznaczenie i tutaj + dla cb.

3 years later

Czesc,
Mógłbym liczyć na jakąś pomoc, w formie wskazówki, dlaczego mój kod: nie przechodzi testów? Przejrzałem 3 wątki odnośnie tego zadania i wciąż nie wiem, w którym miejscu znajduje się błąd. Najbardziej newralgicznym punktem wydaje mi się być warunek związany ze znakami specjalnymi, ale ostatecznie nie wiem czy to tam powinienem szukać. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc i z góry dziękuję za odpowiedź.

Znaki specjalnie sprawdzasz poprawnie. W tym wątku odpowiedź padła już kilka razy:

• login może zawierać tylko litery oraz cyfry (wielkość liter nie ma znaczenia)

Bardzo dziękuję hipcia, i jak się okazało osobom powyżej, za pomoc w rozwiązaniu zadania.