1 / 7
Feb 2024

Jak słusznie zauważył @quenthui, dużo rozwiązań w Pythonie nie przechodzi ze względu na limit czasu. Jednocześnie część z nich dostałaby AC w wyniku drobnych zmian np. sposobu wczytywania danych.

Ponieważ idea zadania dotyczyła raczej poprawności przy niestandardowym kodowaniu niż złożoności obliczeniowej, limity zwiększyłem z 1.3 s do 3.0 s. Chciałem do 2.0 s, ale to za mało: sumaryczne czasy wykonania przekraczają mooocno 20 sekund.

Dla osób początkujących zainteresowanych Pythonem proponuję - na start! - kilka linków:

• created

Feb '24
  • last reply

Jun '24
  • 6

replies

• 258

views

• 2

users

• 4

• 7

links

4 months later

Witam.

Kolejny raz potrzebuję pomocy. Nie rozumiem co program robi źle. Czytałem treść zadania uważnie i jest ono dosyć niejednoznaczne, niemniej nie widzę błędu w logice swojego kodu. Prośba o podpowiedź. Kod działa, poniżej kod do ideone, który się wykonał. Na wejściu odpowiednio spreparowany zestaw danych, oraz wyjście.

Pozdrawiam,
Marek.

1. Kod jest strasznie przekombinowany. Twoje rozwiązanie to niemal 3x więcej kodu niż wzorcówka do zadania, a co do zasady wzorcówki powinny być dłuższe (bo asserty, bo logi, bo zapisanie różnych konstrukcji tak by dało się je omawiać z organizatorami, …).

2. https://ideone.com/meJElB2. Dla 5 inputów zwracasz 4 outputy, z których jeden - możliwość zapisania liczb ujemnych bez obsługi znaku - jest niepoprawny.

Bardzo dziękuję. poprawiłem warunki i teraz output dla podanych danych jest właściwy. Niestety sędzia nadal zwraca błędną odpowiedź. Co np. zrobić z takim zapisem jak ‘-0’, 1 UNSIGNED -0. Czy w danych testowych takie haczyki się pojawiają? Jeżeli tak, to jak to traktować? Program powinien wypisać 0, czy Ups?

W tym zadaniu nie ma żadnych haczyków. Nawet nazwa zadania sugeruje, że chodzi jedynie o pamiętanie o zakresie typów zmiennych.

Kolejny błąd:

2
3 UNSIGNED 0
3 UNSIGNED 8