Dzięki za wskazówke
Zadanie zakończone,
Jestem swieżakiem - dlatego nie wiedziałem o ideone.com2
To raczej nie kwestia zapominania, chyba, że zapomniałaś,że masz już w tym zadaniu 3 x AC ?
Jeżeli natomiast chcesz poćwiczyć wskaźniki itd, to robisz to w dziwaczny sposób. Twój kod całkowicie mi się nie podoba, nawet po poprawkach. A jak, np tak:
zamiast:
...
cout << OdwrocKolejnoscLiczb(ileLiczb);
}
delete [] OdwrocKolejnoscLiczb(ileLiczb);
można w ostateczności delete[] zamiast cout, w środku pętli, a nie poza nią – tutaj cout jest błędem.
...
delete [] OdwrocKolejnoscLiczb(ileLiczb);
}
Gorzej nawet. Nawet po mojej poprawce jest i mały wyciek pamięci i mazanie po niezalakowanej [nie przydzielonej] pamięci.
PS
takie tworzenie tablicy:
int liczby[iloscElementow];
Jest błędne - ani to tablica statyczna ani dynamiczna - to po prostu gruby, często stotykany tutaj na spoju u początkujących błąd. Dla małych wartości ilości elementów działa, ale tym bardziej można się szybko naciąć, jeżeli wejdzie taki błąd w nawyk.
W takim razie jestem pełen podziwu. Nie uczyłaś /ćwiczyłaś wskaźników, a “ukręciłaś” taki kawał kodu, nie żartuję! Fakt że z błędami ale i tak podziwiam.
Co do zwracania - tak można, ale to już trochę historia bo jest dużo lepszy sposób - referencja.
Najlepszym sposobem [jedynym?] nauczenia się czegokolwiek jest robienie tego i upadanie [jazda na koniu, na rowerze czy programowania]. Ale od czasu do czasu trzeba też poczytać zaczynając od podstaw - a co czytasz?
SPOJ ma wiele zalet i wad. Jedną z najbardziej mnie niepokojącą jest to, że może utrwalać błędy programisty. Więc musisz zdawać sobie sprawę, że mimo AC, twój kod może być fatalny. Jak temu zapobiec? Jedyny sposób jaki widzę - znajdź sobie mentora, który sprawdzi twój kod i zwróci uwagi na błędy. Inny sposób, to kodowanie we dwie osoby i sprawdzaniwe na wzajem swoich kodów. Na forum nie można tego robić, bo są osoby słabe duchem i dostępny tutaj gotowy kod nie byłby dla nich dobry.
Czyli mentora już masz, a czy jego filmiki zainspirowały kogokolwiek? Kliknięcie w jego filmik, swoją drogą moim zdaniem, to strata czasu, jeszcze o niczym nie świadczy wbrem temu co on twierdzi. Ktoś kto bardzo chce zostać [dobrym] programistą to jeżeli zostanie to napewno nie dzięki nim [niemu] a nawet mimo złego wpływu błędów w tych filmikach.
@narbej To ironia. Niestety dziesiątki początkujących powielają materiał z kursu MZ, a później potrzebują pomocy na różnych polskich forach programistycznych. Już wyczuliłem się na to specyficzne użycie wskaźników czy inne mankamenty.