rotwiazane, usuwam kod by nie psuc innym przyjemnosci
Kod generalnie umieszcza się w znacznikach dostępnych pod ctrl +k albo daje link np do ideone , bo teraz jest niekompletny. Co zaś się tyczy złych nawyków, To już teraz widzę następujące: - Stosowanie zmiennych globalnych . deklarację zmiennej ile przesuń do main-a, zaś reszty do pętli for i. Teraz przy następnych obiegach pętli for i będą w nich wartości z poprzedniego, a to bywa problematyczne.- Nie nadawanie im wartości początkowej. Zerowanie nowych zmiennych to bardzo dobry nawyk bo pozwala uniknąć takich problemów jak w tym kodzie z zmienną suma gdzie na początku jest losowa wartość a więc na końcu też.
Ja mam ten problem w tym zadaniu ze jezel podmienie INT suma, na Float suma, to jeden wynik mi wychodzi dobry a drugi nie, i na odwrot, nie mam pojecia jak to wszystko skorygowac, czytalem o floor, round itp, ale nic nie udalo mi sie wskorac.
Mi zaliczyło to zadanie na typie int. Póki nie nadajesz zmiennej suma wartości początkowej suma i nie definiujesz/zerujesz jej w pętli, poprawne wyniki są czystym przypadkiem, niezależnie od jej typu.
ok , zastosowalem twoje rady i zadzialalo, dziekuje ci Sig.