1 / 6
Jun 2017

Ja rozwiązałem to zadanie operując wyłącznie intami. Mam w kodzie jakiegoś floora, ale pewnie do dzielenia intów. W tamtym czasie nie wiedziałem jak działa operacja dzielenia intów i pisałem bardzo tragiczny kod - patrzę na to i nie wierzę, że to moje. Z innych ciekawostek input zapisuję do tablicy xD Eh to były czasy, gdy człowiek uważał za swój życiowy sukces przelecenie stringa znak po znaku :wink:

Niestety mój własny kod jest tak bardzo zły, że mimo chęci nie podejmę się próby pomocy Piotrowi.

Zwrócę jednak uwagę na:

if (suma_ciastek<=pudelko)
{
    y=1;
    cout<<y<<endl;
}

Jeżeli dobrze widzę, nigdzie nie używasz y. Czy nie wystarczy samo cout << 1 << endl?

Pisałem o tym już w tym wątku: http://discuss.spoj.com/t/626-obzartuchy/21278/6 ale powtórzę jeszcze raz. @loginus używasz paskala i tam faktrycznie tak [może] jest. W c/c++ int w tym zadaniu jest wystarczający. w c/c++ int == 2**32, a jak jest w [starym] paskalu? int == 2**16?

@piotr638 twój kod nie urywa d..y, ale jest na AC. Musisz tylko pomyśleć, co będzie, gdy nikt nie załapie się na żadne ciastko i to poprawić i uwzględnić w swoim kodzie.

PS
Nie ma potrzeby rozdzielać na takie, inne lub podobne przypadki.
Wystarczy tylko sama pętla:

while(suma_ciastek>x)
{
   x+=pudelko;
}

Ale musisz zacząć od x = 0, a nie x = pudełko..

Faktycznie wystarczyło jeszcze uwzględnić tą sytuację o której wspomniałeś i kod został przyjęty.
Dziękuję za pomoc!