Postanowiłem jednak zająć się samym kodem, który wstawiłeś. Zrobiłeś jeden znaczący błąd programistyczny - jednak on zdarza się stosunkowo często, więc się tym nie zrażaj. Otóż, zastanów się, w którym miejscu powinieneś zerować zmienną "suma" ?
Dokładnie, w pętli while, po każdorazowym wykorzystaniu tej zmiennej dla konkretnego zestawu danych
Dobrze pamiętać o zerowaniu zmiennych
Niestety, oprócz błędu związanego z zerowaniem zmiennej, dopuściłeś się dwóch błędów logicznych - a to już jest (w mojej opinii) czymś gorszym. Ale nie będę moralizował
Przejdę do meritum:
- uzycie w ifach zmiennej "doba" nie ma sensu. Zależność warunkowa zachodzi pomiędzy wartością "suma", a wartością "ileciastekwpudelku", nie sądzisz ;>
i dalej:
- używasz w swoim kodzie funkcji podłoga i sufit. To dość niefortunne w tym zadaniu. już mówię dlaczego: załóżmy, że mamy zjedzone 321 ciastek, a w pudełku mieści się 10 ciastek. Czy to znaczy, że wystarczy kupić 32 pudełka? Otóż nie, ktoś niestety zjadł to ciastko, więc należy kupić 33 pudełka. W końcu to są obżartuchy
a przy uzyciu podłogi wychodzą 32 pudełka - wynika to z logiki funkcji podłoga i sufit (granica powodujaca zmiane wartosci, to połowa 0.5, wartosci z przedziału 0.0 do 0.5 są pomijane w Twoim kodzie). Lepiej zamiast podłogi i sufitu założyc, że gdy suma nie dzieli się calkowicie przez ileciastekwpudelku (czyli modulo rózne od 0), to dodajemy po prostu 1 pudełko więcej.
To chyba wszystkie ogólne uwagi - mam nadzieję, że nie powiediząłem za dużo
W każdym razie, jak dostaniesz AC, to usuń kod, a ja usunę to, o czym teraz piszę
pozdrawiam. i Powodzenia