a po co ci kilkanaście losowych testów ?
do znalezienia błędu z zasady wystarcza jeden test, dla którego masz błędne wyniki
jeżeli naprawdę chcesz testować swój program na losowych danych to sam sobie napisz generator, a na czas testowania uzupełnij testowany program o wyprowadzanie odległości punktu od środka układu współrzędnych - wtedy od razu widać, czy wyniki są poprawne
Debugowanie to jedna z najbardziej żmudnych i najważniejszych części pracy nad dowolnym programem komputerowym. Nie tak dawno napisałem sobie Sokobana - skurczybyk zaczął pchać ścianę a potem stał się niewidzialny
Testy podstawowe (zakładam, że chodzi CI o przykładowe wejście i wyjście) są złe gdy nie są proste. Ich celem jest pomoc w zrozumieniu sensu zadania a nie dostarczenie materiału do testów. Powiem więcej - raczej rzadko ma się do czynienia z sytuacją, że testy przykładowe albo zbliżone do nich służą do oceniania poprawności i wydajności programu.
http://pl.spoj.com/problems/DAPPLES/28
Test przykładowy jest prosty. To zadanie wraz z rozwiązaniem i testami jest dostępne na stronie zasugerowanej na samym dole zadania w części "Pochodzenie". Jeżeli chcesz to poświęć przyjemnosć myślenia nad tym problemem i poszukaj testów a zobaczysz wręcz kosmiczne różnice między banałem zasugerowanym w przykładzie a tym, z czym program będzie się musiał zmierzyć. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z faktu, że testy są możliwie złośliwe i uwzględniają najmniej przychodzące do głowy przypadki.
Oczywiście nie musisz tworzyć aż tak rozbudowanych testów. Chyba, że masz czas na ich ręczne rozwiązywanie Niemniej jakieś testy warto mieć.
Po tej moralizatorskiej gadce wezmę pod uwagę fakt, że jesteś początkujący i podam Ci jakiś prosty wymyślony na szybko test
In:
2
1
Camelidae 123 321
5
LAMA 0 0
Alpaczka 999 1000
gUaNaKo -1000 -1000
Wikunia 1000 -10
wigon -100 1000
Out:
Camelidae 123 321
LAMA 0 0
Wikunia 1000 -10
wigon -100 1000
Alpaczka 999 1000
gUaNaKo -1000 -1000
Z C++ mam doświadczenie 2 lata. Stworzyłem silnik 2D i jestem w trakcie robienia gry. Wiem także, że debugowanie jest integralną częscią projektu do wykrywania błędów czasu działania(runtime errors). Także nie jestem takim początkującym, ale przede mną jeszcze długa droga
Co do testów. Wszystkie, które napisałeś program przechodzi. Na ideone dostaję błąd alokowania(std::bad_alloc) przez co program nie przechodzi na spoju. Chciałem się upewnić czy algorytm jest na pewno poprawny i teraz jestem w stanie powiedzieć, że tak. Nie mogę niestety znaleźć za pomocą debugera błędu. W Visual Studio 2015 program uruchamia się bez zarzutów. Zatem jestem zmuszony wkleić kod, który jest prawie AC
Kod tutaj: AC
Mógłbyś looknąć ?
PS.
Musiałem dodać do input'u znak nowej linii, bo takie jest wymóg w treści zadania.
Czy na pewno? Gdyby tak było, na spoju miałbyś błąd sigsegv czy coś podobnego, a przecież masz tam błędną odpowiedź.
Po prostu odległość od pkt (0 0) liczy się tak: odległość = sqrt(x*x + y*y)
można też użyć funkcji: hypot(x,y).
Do celów porównywania odległości, można zrezygnować z obliczania pierwiastka i porównywać kwadraty odległości. Natomiast to co Ty porównujesz, to ... właśnie, właściwie nie wiem i może tu leży pies pogrzebany?
Mam tylko nadzieję, że to nie ja - może kiedyś coś na ten temat napisałem?
Używanie pair zamiast odpowiedniej struktury, na pewno powoduje, że program jest dużo mniej czytelny, ale jest co najmniej jeden powód używania pair i zagnieżdzonych pair<pair<> >.
Dzięki nim [pair ...], możemy użyć sortowania z STL [sort(....begin(), ..,.end())] bez pisania własnej funkcji porównującej.
W dyskutowanym programie jednak to niestety nie występuje.
Witam! Problem nad którym się głowie już trochę czasu według SPOJ-a przekraczam dozwolony obszar pamięci(SIGSEGV) . Ale kompletnie nie wiem kiedy. Tablice dynamiczne tworze na początku pętli ilości testów do wykonania a na jej końcu uwalniam obszar pamięci. Dla jednego testu program nie sypie się, natomiast na 2 już tak, sortuje, wypisuje prawidłowo ale jak by miał problem z uwalnianiem pamięci i nie rozumiem tego CRASHA. Prosze o pomoc. Oto moj kod http://ideone.com/yAIlHV15.
Zauważyłem , niepotrzebnie alokowałem pamieć gdy ilość punktów była równa 1. Poprawione. Ale SPOJ dalej to samo SIGSEGV, a robiłem różnorodne testy i wychodzą pozytywnie. Jakieś dalsze wskazówki? Poprawiony kod wraz z testem http://ideone.com/yAIlHV25 .
Witaj. Rozumiem, że jesteś początkujący, ale twój kod jest strasznie nieczytelny i nikt nie będzie miał ochoty go "debugować". Zadanie przekombinowałeś. Spróbuj go napisać bez wskaźników(tutaj na pewno leży błąd) używając klasy std::vector z biblioteki standardowej. Jeżeli wiesz co to programowanie obiektowe, spróbuj połączyć koncepcje w klasy.
Cześć, proszę o pomoc, mógłby ktoś wskazać błąd oto mój kod: http://ideone.com/pWLded31. Dzięki : )
a tu był twój kod z zestawem danych35 i błędną odpowiedzią