Witam, mam problem z zadaniem skarbfinder. Z niewiadomych dla mnie przyczyn wyniki na osiach x i y wychodzą właściwie jak chcą. Pojęcia nie mam gdzie namieszałem, proszę o pomoc
created
last reply
- 5
replies
- 686
views
- 3
users
- 1
link
Witam, mam problem z zadaniem skarbfinder. Z niewiadomych dla mnie przyczyn wyniki na osiach x i y wychodzą właściwie jak chcą. Pojęcia nie mam gdzie namieszałem, proszę o pomoc
@korkirw ma racje.
Dopiero gdy zadeklarujesz tablice
`int wskazowka[100000][2];`
mozesz uzywac
wskazowka[i][1]
Nie wiem dlaczego program uruchamia sie, ale prawdopodobnie przy malej ilosci wskazowek nie narusza obszaru chronionego dla zmiennych.
To dobrze, że zaliczyłeś, mam nadzieję, że przy okazji doczytałeś też o tablicach i to lepiej zrozumiałeś. Tak krótko…
n w deklaracji tablicy int tab[n] jest czymś innym niż w późniejszym miejscu skorzystania z tej tablicy tab[n]. W pierwszym miejscu n jest rozmiarem tablicy, mówi ile komórek ta tablica może mieć.
W drugim miejsc n jest numerem komórki w tej tablicy. Ponieważ w C++ komórki numeruje się od 0 to w tablicy zadeklarowanej jako tab[n] komórki występują od 0 do n-1. Gdy zapisujesz coś do tab[n] to wpisujesz to w miejscu, które do tablicy już nie należy i zwykle kończy się bardzo nieprzyjemnie. To co piszę to absolutne podstawy wiedzy o tablicach i w każdej książce o C++ można to znaleźć.
Topic | Category | Replies | Views | Activity |
---|---|---|---|---|
TFRACAL - Kalkulator ułamków | Zbiór zadań | 2 | 65 | Feb 1 |
PP0504B - StringMerge - w języku C | Zbiór zadań | 5 | 102 | Jun '24 |
MBPROB01 - History version in plaintext pl.spoj.com | Zbiór zadań | 6 | 70 | Jul '24 |
FR_12_07 - Pole | Zbiór zadań | 4 | 155 | May '24 |
TOPSORTL - Porządek leksykograficzny w grafie | Zbiór zadań | 3 | 60 | Jul '24 |