41 / 47
Jul 2021

Witam,
Ktos pomoze? sedzia wypluwa blad (NZEC):

a = int(input())
print(a)
while True:
    b = input()
    if b == ‘’:
        break
    b = int(b)
    a += b
    print(a)

// poprawione

[cztery_spacje] wciete
[osiem_spacji] wciete bardziej

wciete
    wciete bardziej

Poza tym Twój błąd to NZEC czyli brak kodu wyjścia zero.

Bład jest taki:

Traceback (most recent call last):
File “./prog.py”, line 5, in
EOFError: EOF when reading a line

Proponuję Ci użyć try/expect:

try:
    b = input()
except EOFError:
    break

probowalem wczesniej z try i nie wchodzilo zapewne mialem jakas literowke pisze na telefonie :wink: mam AC, wsumie zastanawiam sie dlaczego if nie zalatwil sprawy jesli jest pusty znak to wychodzi z petli.

Zgodnie z dokumnetacją Pythona:

• exception EOFError

Raised when the input() function hits an end-of-file condition (EOF) without reading any data. (N.B.: the io.IOBase.read() and io.IOBase.readline() methods return an empty string when they hit EOF.)

Zanim program sprawdzi Twojego ifa, funkcja input() zwraca wyjątek, bo osiągnęła koniec pliku wejściowego, spoj uważa to za błąd wykonania i zwraca NZEC.

dziekuje za odpowiedz teraz rozumiem :wink:
musze sie zaprzyjaznic z dokumentacja :yum:

2 years later

Odnośnie zadania suma.
Kod poniżej spełnia wszystkie wymogi postawione w treści a SPOJ mi to nie akceptuje.
Bardzo proszę osobę bardziej doświadczoną o wypowiedź.

Pozdrawiam

Zadanie zakończone.
…na wejście programu podana zostanie pewna nieokreślona, ale niewielka ilość małych liczb całkowitych…tak jak NERBEJ wskazał wcześniej i …tu jest pies pogrzebany!..

Mój program na początku definiuje ilosc elementow tablicy, czyli chce coś z góry określić, a przecież ma zostać podana pewna NIEOKREŚLONA ilość liczb…
Przykładowy kod do zadania, który jest akceptowany przez SPOJ :slight_smile:

Oczywiście, tym niemniej sugeruję poczytanie o deklarowaniu tablic w C++

tylko nie ruzumiem, gdzie mialby byc blad w mojej deklaracji tablicy?

chodzilo, mi o to, zeby uzytkownik mogl sam wybrac ilosc elementow tablicy.
Deklaracja przed main() nie wchodzila w gre w tym przypadku

Takie deklarowanie tablic nie jest zgodne ze standardem C++.
Działa to dlatego że gcc takie deklaracje jakoś obsługuje.
Lepiej się nie przyzwyczajać do tego co może na pewnych kompilatorach nie działać.
Lepiej doczytać o new i delete w c++

dzięki, rozumiem teraz…
na tym etapie to chciałem tablice zadeklarować statycznie:) , ale wiem o deklaracji dynamicznej

8 months later

Pomoze mi ktos ?
co tutaj jest zle ?

Np. taki test

liczba danych wejściowych jest nieokreślona więc liczb może być więcej niż trzy.

nawet jesli dam 100 petli to dalej pojawia mi sie ze jest bledna odpowiedz
edit. czy danie petli while badz do rozwiaze problem ? rozwiazan widze wiele ale nie wiem w czym spoj widzi problem.

Naturalnie. Liczb nie jest 100 w każdym teście więc wypluwasz brednie:

ad Twój edit) ciepło :wink: do while lepiej nie używaj - w praktyce prawie zawsze lepsze (bardziej czytelne, częściej spotykane, bezpieczniejsze, …) jest while.

Pytanie brzmi teraz: co dać w while by osiągnąć Twój cel? W razie problemów zalecam wyszukać w sieci podpowiedzi. Oczywiście angielski dużo ułatwi.

4 months later

Witam, mam oczywiście ten sam problem co inni, czytałem porady i zacząłem oprócz testowania codeblocksem testowanie na ideone.com2 program niby działa a spoj oczywiście go odrzuca , nie mam pojęcia dlaczego
mój program wymaga podania ilości wczytywanych liczb przez użytkownika, może tego mam się pozbyć ?

pls HELP

Czytający! Przeczytaj proszę wątek: 10564. Pobieranie [POB]

poradziłem już sobie w ten sposób, że zastosowałem pętle while(cin>>liczba) i poszło