1 / 75
Dec 2009

Zadanie: pl.spoj.com/problems/STOS/175
--

-- kod usunięty --

Nie wiem cóż w tym kodzie jest nie tak... Chyba ze źle interpretuje zadanie , w końcu wziąłem się za nie i dalej WA... Jakaś mała wskazówkę prosiłbym wink

• created

Dec '09
  • last reply

Jan '24
  • 74

replies

• 5.0k

views

• 37

users

• 7

• 21

links

Frequent Posters

There are 74 replies with an estimated read time of 8 minutes.

23 days later

Mam to samo. DEV pięknie zwraca dokładnie to co ma zwrócić a SPOJ odrzuca mi komunikatem WA. Znalazłeś może już powód? Bo nie wiem czy zaliczyłeś STOS?

10 days later

Hmmmm....

Pętle for (swoja droga totalnie tutaj zbędne) nie wykonają się dopóki nie będzie EOF co jest złym założeniem. Te buźki, liczby maja się pojawiać zaraz po wprowadzeniu danych.

Np.

if( zmiesci sie w tablicy){
cout << ":)" << endl;
          wczytaj liczbe;
          zapisz do tablicy;
          przeskocz do nastepnej komorki;}

Czyli w skrócie postaraj się te wszystkie pętle for zawrzeć w if'ach:)

9 months later

Źle wczytujesz dane.

while(cin>>znak)
{
if(znak<10)break;
}

To jest najlepszy sposób.

//TODO: Zrobić tutoriale odnośnie wczytywania danych i nie używania nigdy na SPOJu cin.eof.

Żeby dostać AC musisz jeszcze przemyśleć różnicę między licznikiem i pomocą. Pytanie pomocnicze: po co Ci licznik jeśli masz pomoc?

[quote="kokosek"]Źle wczytujesz dane.

while(cin>>znak)
{
if(znak<10)break;
}

To jest najlepszy sposób.

//TODO: Zrobić tutoriale odnośnie wczytywania danych i nie używania nigdy na SPOJu cin.eof.

Żeby dostać AC musisz jeszcze przemyśleć różnicę między licznikiem i pomocą. Pytanie pomocnicze: po co Ci licznik jeśli masz pomoc?[/quote]
Działa, dziękuję serdecznie smile

3 months later

In:

+
0
+
1
-
-
-
+
0
-
-
-

Out:

:)
1
0
:(
0

Twój out:

0
1
0
1 year later

Nie widzę, żebyś była adminem, więc dla mnie nie jest to wiążące.. BTW dzięki za pomoc stuck_out_tongue

pl.spoj.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=121495 pkt.15 jak już bardzo chcesz uwagę admina
co do kodu to nie potrafię znaleźć błędu, ale w takiej postaci da sie go przeczytać i ktoś może zechcieć pomóc.
Poprawka, nadal nie wiem gdzie błąd, ale raczej w magazynowaniu wyników. Jak zmieniłam kod tak by od razu wypisywał wynik operacji to mam AC.

Te CTRL F9 i F10 kojarzą mi się z code:blocks czy jakimś innym IDE. Jeżeli faktycznie używasz go, to otwiera się terminal, ale tylko do wprowadzania danych - ten terminal jest pod całkowitą kontrolą IDE i nie możesz tu zrobić [w nim zrobić] przekierowania.
Aby w windowsie mieć dostęp do terminala "systemowego" musisz uruchomić go komendą "cmd" [cmd.exe]. Dopiero w nim, jak znajdziesz się w odpowiednim katalogu możesz właśnie to zrobić. W IDE też pewnie gdzieś w konfiguracji możesz sobie takie przekierowania też wpisać na stałe, lub każdorazowo modyfikować..
Jeżeli używasz menadżera plików np totalcommander to całą taką linijkę polecenia + przekierowania możesz wpisać w lini poleceń total commandera czy jakiegokolwiek innego menadżera, jeżeli ma taką możliwość.

2 years later

niby tak, po prostu przyzwyczaiłem się, że zadania nawet kończące się EOF dało się kończyć pustym Strigiem

a ready() znam, ale z jakiegoś powodu nie korzystam. mam wrażenie(obiecuję sobie w końcu doczytać implementację), że jak zostaną znaki kontrolne w buforze to stream jest ready, co o ile pamiętam kilka razy dało mi WA.

dobra, jeszcze kilka łatwych i czas ruszyć do średnich. tak czy inaczej bez urazy, po prostu mało śpię a to zadanie dawało mi rozstrój żołądka, chociaż rozwiązanie było banalne(a samych wersji algorytmu napisałem ze 4 szukając błędu w obsłudze wejścia)

1 year later

Też mam problem z tym zadaniem. U mnie wszystko działa, ale sędzia wywala mi SEGFAULTa.

Edit: AC, usuwam kod.

Tak napisana poniższa funkcja powoduje błąd.

Albo musisz podać zmienną, do której scanf zapisze wczytaną wartość, albo musisz dodać gwiazdkę:
scanf("%*hd"); aby poinformować, że chcesz ją pominąć.

PS
Inna sprawz, twój kod nie podoba mi się wink, ale to może tylko rzecz gustu.

Wielkie dzięki, mam AC. A umiałbyś powiedzieć czymu mój kod Ci się nie podoba, czy to tylko wkestia estetyki?

Raczej estetyka, np ja użyłbym tylko typu int, [iwszędzie zamiast %hd, %d, a w poniższy sposób można deklarować zmienne [także short]:

int   stack[11], // tu dodatkowy 1 element 
       stack_pointer = 0, // też int
       operation;     // też int

getchar_unlocked() - jeżeli bardzo Ci zależy na i/o ale przecież używaśz wolnego scanf i printf, więc tu raczej użyłbym samego getchar()

scanf("%d\n", &stack[stack_pointer**++**]); // lub %hd "\n"dodatkowo konsumuje enter i nie muszę póżniej "zjadać" go getcharem()

Jeżeli jednak chcesz koniecznie użyć short int to wystarczy jeden wyraz short [kompilatror domyśli się, że chodzi o short int].

Czyli w sumie same takie tam drobiazgi.

PS
Wiadomo, że każdy program, można napisać na 1000 sposobów, więc jeszcze taki mój inny sposób [pomijamy-niepotrzebny skanf z gwiazdką, zawsze gdzieś wczytujemy.]
W gałęzi else [+], można najpierw wczytać: scanf("%hd", &stack[stack_pointer]); bez ++ [i po to był mi potrzebny 11 element], a potem dopiero zastanawiać się co zrobić. Jeżeli 11 to tylko wypisujemy ;( i nic więcej, jeżeli nie to incrementujemy wskaźnik i drukujemy wink [bo wczytaliśmy już wcześniej, na samiutkim początku pętli]

Chciałbym jeszcze dopisać małe uzupełnienie. W twoim [pierwotnym] kodzie jest jeszcze mała, niewidoczna wada. Ale najpierw jeszcze jeden pomysł na AC tamtym twoim kodem.
Wystarczy tylko dodać dwie magiczne ukośne kreseczki "//" w odpowiednim miejscu, czyli zakomentować, lub wprost usunąć jedną linijkę. Oczywiście domyślasz się, że chodzi o:
// scanf("%hd");
Jednak taki kod ma tą samą wadę co pierwotny, ale jeszcze bardziej "rozbuchaną" i w jeszcze większym stopniu [jeżeli jest to możliwe]. Dodatkowo, dla specyficznych testów, specjalnie-wrednie przygotowanych, być może, może nawet dawać błędne wyniki.

Dlaczego stosujesz konstrukcję:
if (operation == '-') .....
else if (operation == '+') ...

zamiast:
if (operation == '-') .....
else { ........

Dlatego, że zmienna operation, może od czasu do czasu zawierać także "śmieci" [czyli ta zmienna powinna się tak naprawdę nazywać operationORgarbage wink]

Czy da się to jakoś naprawić/poprawić? Oczywiście, że można. Np.: Należy wczytywać operację jako string [o długości jednego znaku], czyli nie getchar[_unlocked]. A takie wredne testy to np:
+
-1
+
+2
itd

PS
Jeżeli ktoś uczy się C++ + OOP, może napisać mały template klasy stos dla wartości różnych typów [char, int, long long, string itd] i dwie metody - operatory + - działające w tej klasie.

3 months later

Witam, SPOJ zwraca mi błąd. Gdy kompiluję program wszystko gra jak należy, używałem danych wejściowych z zadania - wynik dokładnie taki sam. Będę wdzięczny, jeśli podpowiecie mi co może być przyczyną błędu na SPOJ-u.

Pozdrawiam!

//edit po drobnych zmianach akceptuje kod, dziękuję sig.

Mam błąd kompilacji, i nic dziwnego bo zmienna s pojawia się w switch(s), mimo że wcześniej jej nawet nie deklarowałeś (można zresztą kliknąć na błąd kompilacji i przeczytać komunikat błędu). Ale mimo tego daje ci złą odpowiedź, bo próbujesz wczytać t którego w tym zadaniu niema, masz wczytywać póki coś się będzie na wejściu pojawiać. (więc na przykładowych danych nie mógł zadziałać), więc zamień pętlę for (int i...) na while (cin >> znak) i usuń wczytywanie z wnętrza pętli.
Popoprawiaj to i usuń kod z forum bo ci zaliczy.

ps Do tego funkcje które nic nie zwracają masz zadeklarowane jako zwracające inta.

7 months later

Witam,
Sędzia kompilując kod wyświetla komunikat: "Przekroczony limit czasu". Czy to oznacza, że trzeba ten kod jeszcze usprawnić? Wydaje mi się, że nie ma w nim zbędnych elementów.

//Dziękuje Sig c:

Masz pętlę która nigdy się nie kończy,zamiast while(true) powinno być while(cin>>wybor). Cin z wnętrza pętli naturalnie usuń. Po tej zmianie ci zaliczy.

3 months later

Hej, mój kod w Code Bloksie działa zgodnie z wymogami zadania, ale w Spoju wyskakuje błąd kompilacji - dotyczy to biblioteki conio.h i funkcji getch (). Czym mogę zamienić funkcję getch(), tak aby po wpisaniu liczby także nie pokazywała się ona na ekranie??

include

include

using namespace std;

char dane[10];
int rozmiar=0;

void push()
{
if (rozmiar>=10)
{
dane[rozmiar]=getch();
cout<<":("<<endl;
}