1 / 11
Apr 2016

Witam.
Napisałem po dłuższym czasie myślenia taki oto program do zadania AL_01_02 - Kolejka, które znajdziecie pod tym linkiem: AL_01_02 - Kolejka24
Tutaj jest mój kod39
Wynik jest (najprawdopodobniej) prawidłowy, lecz problem jest z czasem wykonania. Jak zoptymalizować ten program?
PS. Jak wkleić kod źródłowy na to forum?

• created

Apr '16
  • last reply

Aug '17
  • 10

replies

• 1.1k

views

• 3

users

• 2

links

ctrl c
ctrl v
zaznaczasz wklejony kod i: ctrl shift c
lub zaznaczasz wklejony kod i w menu ==> '</>'

for (int i = 1; i < n; ++i){
            if (A[i] == A[i-1]){
                continue;
                }

Niezbyt rozumiem jak mi ma to pomóc. Porównuje to element tablicy z jej poprzednim i jeśli są równe to kontynuuje.

#include <iostream>
#include <cstring>

using namespace std;

int main()
{
    int ile;
    char tablica[ 1000000 ];

cin >> ile;
    for( int i = 0; i < ile; i++ )
    {
        cin >> tablica;
        int IleZnakow = strlen( tablica );

for( int b = 0; b < IleZnakow; b++ )
        {
            for( int x = IleZnakow - 1; x >= 0; x-- )
            {
                if( tablica[ b ] < tablica[ x ] )
                {
                    tablica[ b ] = tablica[ x ];
                    tablica[ x ] = 0;
                }
            }
        }

for( int q = 0; q < IleZnakow; q++ )
        {
            cout << tablica[ q ];
        }
        cout << endl;
    }
    return 0;
}

Wiem, że dla testowych też mam źle, ale prosiłbym o jakąś małą wskazówkę
co do tego kodu, czy w ogóle idę dobrym tokiem rozumowania, jakoś mnie
naprowadzić.

To nie była żadna pomoc na temat zadania. To była tylko odpowiedź na pytanie jak wkleić kod i przykład - nie związany z tym zadaniem - fragment poprawnie wklejonego kodu. Niestety ta moja podpowiedź nic nie pomogła. Poprawiłem więc i wkleiłem poprawnie twój źle wklejony kod - możesz obejrzeć historię edycji swojego ostatniego postu - kliknij w ikonkę pomarańczowego ołówka-pisaka.

Co do zadania - doprowadź najpierw chociaż do tego, aby twój program poprawnie odpowiadał na testy z zadania, a dopiero wtedy możesz myśleć o problemie przekroczenia limitu czasu.

To zadanie nie jest trudne, ale też nie jest łatwe. Jest w kategorii średnich. Aby je zrobić trzeba je dokładnie zrozumieć, więc warto poczytać je kilkakrotnie i zrobić najpierw na "papierze" + "ołówek". Potrzebny jest tu także pewien spryt programistyczny [pewien zasób i doświadczenie]. Jedyny sposób zdobycia, to samodzielne rozwiązywanie jak największej ilosci zadań, zaczynając od najprostszych i najłatwiejszych.

Tutaj jest działający kod, który (jakżeby inaczej) przekracza limit czasowy:
#include
#include

using namespace std;

int main()
{
    int ile;
    char tablica[ 1000000 ];

cin >> ile;
    for( int i = 0; i < ile; i++ )
    {
        cin >> tablica;
        int IleZnakow = strlen( tablica );

for( int b = IleZnakow - 1; b > 0; b-- )
        {
            if( tablica[ b ] > tablica[ b - 1 ] )
            {
                tablica[ b - 1 ] = tablica[ b ];
                tablica[ b ] = 0;
            }
        }

for( int q = 0; q < IleZnakow; q++ )
        {
            cout << tablica[ q ];
        }
        cout << endl;
    }
    return 0;
}

!. Nadal wklejasz kod nie zupełnie poprawnie - musisz zaznaczyć cały kod - zobacz, jak masz :wklejone includy
2. Obawiam się, że tylko na ekranie program wygląda poprawnie. Pomyśl. Przy przekierowaniu do pliku, te zera są przecież jednak w jakiś sposób tam [w pliku] umieszczane [drukowane]. To że ich "normalnie" nie widzisz, nie świadczy,że ich tam niema. Dobry hex edytor Ci to dokładnie pokaże.

Przepraszam za złe wklejenie kodu. Dobrym pomysłem byłoby użycie string zamiast tablicy? Zastanawiałem się nad funkcją erase(), ale pożera ona niesamowite zasoby czasowe i raczej nie przyjęłoby mi rozwiązania.
Nie wystarczy zapamiętać nr indeksu ostatniego "poprawnego" zwierzaka? Te zera mogłyby być, ale na końcu i nie zostałyby one wypisane.

Nie przepraszaj, po prostu się popraw i następnym razem postaraj się lepiej.

Ponieważ "jedziesz" od końca, więc zastanów się dokładnie co i ja się dzieje. Ostatni zwierzak w kolejce zostanie w niej zawsze, więc niech tak będzie, nic nie zmieniasz, ale pamiętasz to miejsce [indeks]. Idziesz do przodu i co? Gdy napotykasz silniejszego lub równego nic nie się nie dzieje, nic nie zmieniasz. Zapamiętujesz to miejsce w kolejce - indeks [nowy]. Idziesz do przodu [kolejki]. Gdy napotykasz słabszego, to nic się nie dzieje idziesz do przodu. Gdy napotykasz silniejszego, równego, to tylko kopiujesz go do zapamiętanego miejsca -1 i zapamiętujesz to nowe miejsce. Gdy dojdziesz do początku, to drukujesz od zapamiętanego miejsca. Pewnie napisałem niezrozumiale ale nie mam zamiaru pisać inaczej - rozwiązywanie krzyżówek, sudoku, gier i zagadek umysłowych wymaga pewnego wysiłku, więc proszę, wyśil się trochę. :wink:

1 year later

Mam ten sam problem (przekroczony limit czasu). Nie jestem pewien co jest złe: mój pomysł, czy jego wykonanie. Mógłby mnie ktoś naprowadzić co? Jeśli jego wykonanie, to co powinienem zmienić w kodzie.

opis:
Zaczynamy od ostatniej litery i oznaczamy ją jako lidera. Następnie prównujemy lidera z każdą literą w górę kolejki:
-jeśli porównywana litera jest mniejsza rangą od lidera wyrzucamy ją (zmieniamy na 0 );
-jeśli taka sama nie robimy nic;
-jeśli większa zostaje nowym liderem.
Na koniec wypisujemy wszystkie znaki oprócz tych usuniętych (zmienionych na 0).

kod:
-------------------- <-- usunięty

for (int j=0;j<strlen(kolejka);j++) <==> TLE [wielokrotne wywoływanie funkcji strlen]