1 / 16
Nov 2018

Jedynie na pierwszy rzut oka. Drugi pozwala dostrzec błąd, na którym pewnie sam się wywaliłem i temu dodałem odpowiedni komentarz w moim kodzie :wink:

Wskazówka 1
Wywala się dla jednej (bardzo) małej liczby

Wskazówka 2
Zobacz, np. na pl wiki, co rozumiemy przez liczbę dodatnią

Wskazówka 3
Jak wskazówki 1 i 2 to za mało to napiszę priv o ile zechcesz, ale już zaznaczam, że rzadko tu ostatnio zaglądam

2 months later

Witam,
proszę o wyjaśnienie, dlaczego cały czas otrzymuję WA.
Kod: (problem rozwiązany)
Pomijałem również wypisywanie 0, jednak nie pomogło.

Masz źle to samo co poprzednik.

Sądząc po ostatnim zdaniu nawet podejrzewasz gdzie :wink:

Zmieniłem warunek, ale SPOJ cały czas zwraca WA :stuck_out_tongue:
Edytowany kod: (problem rozwiązany)

Teraz masz niezgodnie ze specyfikacją wejścia - nie podajesz odpowiedzi dla 0.

Patrz: wskazówka 2

Działa. :grinning: Wielkie dzięki. Na to bym akurat nie wpadł.

1 month later

Witam,
Mam wątpliwości odnośnie prawidłowych odpowiedzi dla testów dla małych liczb:
Dla 0 wynik to 10?
Dla 1 wyniki to 11 czy 1?
Poproszę odpowiedz na priv, żeby nie spoilować innym :slight_smile:

4 years later

Czy ktoś mógłby mi dać jakąś wskazówkę, nie potrawię znaleźć przypadktu testowego, który by wywalił mój kod. Będę wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę.

Dlaczego rozwiązania siciarka są niepoprawne?
Np. nie widzę mniejszej liczby od 11, takiej by iloczyn jej cyfr dał wynik 1. Podobnie dla 2, 3 i 4. Mnożenie jest działaniem dwuargumentowym więc liczba powinna się składać przynajmniej z 2 cyfr. Czy coś tu źle rozumiem?

Może autor wyjaśni, ale programy AC uważają że pojedyncze cyfry wystarczą, też uważam że powinno być wyjaśnienie

Iloczyn ciągu składającego się tylko z jednej liczby jest właśnie tą liczbą (z definicji). Podobnie jak suma cyfr liczby 5 to 5. Sytuacja o której mówi @korkirw, jeżeli miałaby miejsce, to powinna być dodatkowo wyszczególniona np. “iloczyn co najmniej dwóch cyfr”, lub jakoś inaczej.

Teraz nie będę mógł spać przez myślenie o iloczynach ;_;

Hmm, mam jednak wątpliwości. Zagadnienie mnożenia widzę inaczej niż Ty. Jak napisałem wyżej mnożenie z definicji jest działaniem dwuargumentowym. Mamy składniki czyli mnożną i mnożnik oraz wynik czyli iloczyn. Podobnie zresztą dla dodawania. To są pojęcia pierwotne.
Nie widzę problemu z tym zadaniem, można na to popatrzeć tak jak to robi Autor i Ty i metodą prób i błędów dojść dojść do tego jaką interpretację przyjął Autor.