Usunąłem kod
created
last reply
- 7
replies
- 926
views
- 3
users
- 5
links
Usunąłem kod
a to dwóch (więcej) kodów zadania w jednym wątku nie może być ?
wskazane jest przekazywać kod jako link do ideone.com12
czy jakieś testy programu zrobiłeś ? - choćby takie proste, liczby od 1 do 9 podniesione do potęgi 1 i 2 ?
Nie rozumiem dlaczego mój post jest nie tam gdzie powinien i ma złą nazwę. Ten użytkownik:
miał podobny problem ze swoim zadaniem i zrobił temat w tym samym dziale oraz z adekwatną nazwą do mojej. Gdzie mam w takim razie przenieść post i na jaką nazwę zmienić ?
Nie chciałem mojego kodu wrzucać do istniejącego tematu bo te które przeczytałem dotyczyły problemu jak to wyliczyć a nie dlaczego kod nie jest akceptowany.
Co do testów to zrobiłem dla liczb od 1 do 9 i wykładników od 1 do 10 dla każdej z liczb dodatkowo wybiórczo sprawdziłem większe liczby i wychodzi dobrze.
Jak program uruchomię na ideone.com to w wyniku wyrzuca mi kilkanaście linijek zer a potem rożne cyfry no chyba ze ustawie z góry zmienną D na 10 to wyskakuje 10 zer więc tak jakby ta strona nie podaje żadnych danych.
W między czasie zrobiłem sobie zadanie próbne i mi zaliczyło więc raczej dobrze podaje kod do Spoja
To, że ktoś wstawił źle post, nie jest żadnym usprawiedliwieniem - problemy związane rozwiązywaniem zadań należy wstawiać na podforum zbiór zadań
wątek z zasady dotyczy zadania, a nie szczegółowego problemu
ja zadałem sobie trud i sprawdziłem dla liczb 1 do 9 i wykładnika 1, 2 - otrzymałem 4 błędne odpowiedzi
zaś ideone działa dobrze - dowód tu4
TAAAAK ta strona tego nie robi sama z siebie.. Jest tam okienko [malutki przycisk] stdin i to w tym oknie i to ty osobiście musisz wstukać, wkleić lub wpisać swój test. Jeżeli zostawisz je puste to [nawet i salomon z pustego nie naleje] więc czemu ideone miałoby?
How to use Ideone?
Choose a programming language, enter the source code with optional input data... and you are ready to go!
PS
Poszczególne przypadki [case] w instrukcji switch nie muszą być zamknięte w klamrach. Są one [klamry] zupełnie zbędne i świadczą, że jesteś początkującym lub korzystałeś z niewłaściwych źródeł "wiedzy tajemnej".
Krótko, zamiast:
case 7:
{
if (wykladnik%4==1) wynik=7;
else if (wykladnik%4==2) wynik=9;
else if (wykladnik%4==3) wynik=3;
else if (wykladnik%4==0) wynik=1;
break;
}
Wystarczy [i jeżeli użyjesz tu zbędnych nawiasów, to wprawdzie nie jest to błąd języka, ale stylu programowania już tak]:
switch (a) {
.......
case 7:
if (wykladnik%4==1) wynik=7;
else if (wykladnik%4==2) wynik=9;
else if (wykladnik%4==3) wynik=3;
else if (wykladnik%4==0) wynik=1;
break;
...........
}
Przeniosłem wątek, dzięki za zainteresowanie i pomoc rzeczywiście warunek dla 4 i 9 był odwrotnie nie wiem czemu tego nie zauważyłem. Po korekcie kod został zaakceptowany.
Co do klamer to moje niedopatrzenie a nie materiałów, kompilator nie wyrzucał błędu to nie zauważyłem że nie są konieczne uczę się od tygodnia więc czasem zapominam albo dodaje gdzie klamrę itp.
Topic | Category | Replies | Views | Activity |
---|---|---|---|---|
MBPROB01 - History version in plaintext pl.spoj.com | Zbiór zadań | 6 | 206 | Jul '24 |
SPOJ.com - Problem ZABAWA pl.spoj.com | Zbiór zadań | 6 | 60 | 3d |
TFRACAL - Kalkulator ułamków | Zbiór zadań | 2 | 157 | Feb 1 |
TOPSORTL - Porządek leksykograficzny w grafie | Zbiór zadań | 3 | 169 | Jul '24 |
FR_20_02 - Poszukiwacze skarbów - Błąd w testach? | Zbiór zadań | 1 | 120 | Apr 2 |