1 / 5
Nov 2019

Hej, zapraszam do zapoznania się z moimi kursami, które tworzę na YouTube, za darmo, odnośnie kilku języków programowania (z czasem będę zajmował się kolejnymi językami).
Mam nadzieję, że może komuś się przydadzą, na starcie swojej nauki programowania!
Miłego oglądania :slight_smile:

Java - https://www.youtube.com/watch?v=T3Pla6wZd4E&list=PL6aekdNhY7DCM1wGLQCE9eP3kPzu-P7E747
C# - https://www.youtube.com/watch?v=qVMX17uoHbk&list=PL6aekdNhY7DAeU-2LEGBDXls60Yy-Ubbu36
C++ - https://www.youtube.com/watch?v=cMtg4bpKI9w&list=PL6aekdNhY7DAkl9D3i55ppfwOpeSqIsh9117
C - https://www.youtube.com/watch?v=o9zn6XQKjgU&list=PL6aekdNhY7DBvSnK0HUUBb-OH4y41HoZw28

• created

Nov '19
  • last reply

Dec '19
  • 4

replies

• 1.3k

views

• 4

users

• 2

• 5

links

Kurs C++:
Dwa odcinki obejrzałem w całości, a resztę materiału tylko wybiórczo. Już teraz mogę stwierdzić, że używasz złych praktyk w języku C++ (using namespace std, std::endl). Czemu osoba po tym kursie będzie musiała usystematyzować wszystkie informacje od podstaw? Samo wyrażenie std::setprecision(n) nie wymusza wyświetlenia n liczb po przecinku. Przy omawianiu instrukcji goto powinieneś wspomnieć, że nie należy go nigdy używać. Stosujesz antyczne losowanie liczb pseudolosowych (i to jeszcze z makrem i zdeprecjonowanymi nagłówkami!), a mogłeś użyć nowoczesnego C++(<random>). Nie wytłumaczyłeś poprawnie działania funkcji srand i time.
Zanim zaczniesz uczyć kogoś jakiegokolwiek języka programowania najpierw wykonaj kilka średnich projektów i oddaj je ocenie przez doświadczonych programistów (patrz code review).

Jasne rozumiem Twoje stanowisko, ale patrzysz na to trochę z innej strony bo to znasz. A poradniki jak w tytule są kierowane do stawiających pierwsze kroki w programowaniu, a to też umiejętność pokazać to tak, żeby odrazu nie zniechęcić :slight_smile: pozatym Twoje wymagania co do tego ile i jakie projekty powinnem zrobić przed nagraniem są trochę nie na miejscu. Ok, może Ty albo ktoś inny ma taką wiedzę żeby pokazać to tak, ale czemu tego nie robi? Powodów jest kilka, często jest taki, że nie zarobi na tym i woli dać kurs płatny, mój jest za darmo, dla każdego :slight_smile: Nie mówię że przez to nie można mu nic zarzucić, bo to nie prawda, ale jest po prostu mój. Pozatym YouTube nie stawia takich wytycznych co do tego jakie projekty powinnem ukończyć, a Ty stawiasz :slight_smile: to trochę śmieszne. Tak czy inaczej, życzę trochę więcej luzu, zawsze powtarzam, że jeżeli można zrobić to lepiej, to droga otwarta, tak działa platforma YouTube :slight_smile: twój komentarz mnie nie uraził, ale jest przedstawiony tak jakby kurs był cały zły bo tylko wspomniałeś o wadach i że jeszcze nie powinnem go robić przed jakimiś projektami, jakbyś był jakąś wyrocznią :slight_smile: pozdrawiam i więcej luzu, bo myślę że serio robię dużo dobrego dla osób, które np. muszą zdać to w Technikum i nie potrzebują spędzić w tym poł swojego życia :slight_smile:

@seba22, już wcześniej pisałeś, o swoich kursach, więc gratuluję konsekwencji. Jeżeli jednak reklamujesz tu swoje filmy na yotubie, to musisz liczyć się nie tylko z aplauzem i oklaskami ale też z krytyką. Chociaż tak naprawdę krytyka, to też dla Ciebie reklama. W takim razie nie krytykuję, tym bardziej, że zaraz zaproponowałbyś, abym sam napisał kurs :wink:

PS
Powinieneś reklamować nie tylko jako darmowy, ale też jako 3 x Z dla uczniów techników :wink:

10 days later

Czuję się stary gdy widzę, jak namnożyły się różne kursy i tutoriale w sieci w porównaniu z czasami, gdy ja zaczynałem…

A żeby nie offtopować, biorąc pod uwagę liczne zmiany zachodzące w moim życiu (np. zero SPOJa od dłuższego czasu :wink: ), aż naszło mnie na przypowieść. Dawno dawno temu (…) studiowałem z koleżanką, której znudziła się praca korposzczura. Żeby nie było, praca niczego sobie (~5k netto + 1 dzień zdalnie) więc… postanowiła zapisać się na kurs programowania.

Nie będę teraz oceniał kursu ani tym bardziej jej, natomiast ogarnia ten kurs od około roku. Bodajże jedna godzina rano przez jakąś tam stronkę internetową, aczkolwiek jak nie ma czasu to może przełożyć, a do tego zawsze ma wsparcie mentora. Po roku (sic!) powiedziała mi, że napisała swój pierwszy projekt w C++. Jest to program przechowujący w .txt coś typu książka adresowa z opcją dodania i usunięcia rekordu. Obecnie będzie poznawała obiektówkę i przerobi zbiór funkcji na pare klas i metod. W dodatku całość w oddzielnych plikach.

Myślę, że kurs @seba22 pozwala na szybsze przepracowanie dużo większej partii materiału, a do tego jest za friko. Wstępnie wydaje mi się on mniej szkodliwy niż coś opisanego tu SPOJ a praca... i życie, ale zastrzegam, że nie obejrzałem zbyt wiele.

Suggested Topics

Want to read more? Browse other topics in Tutoriale, poradniki or view latest topics.