1 / 4
Aug 2018

Witam serdecznie, po pierwsze chciałem zaznaczyć, że szukałem na forum jakiegoś działu off-topic, jednak brakuje takiej kategorii na forum, stąd ta kategoria jest najbliższa. (Jeżeli zostanie to uznane za spam, prosiłbym tylko o usunięcie wpisu, bez blokowania mojego konta, ponieważ zależy mi na dostępie do Polskiego Spoja)

Po tym przydługawym wstępie, chciałem Wam przedstawić mój kanał, na którym prowadzę dla Was DARMOWE kursy obecnie z dwóch języków:
C - KURS48
C# - KURS58
Dodatkowo uruchomiłem serię z rozwiązywania zadań z tej strony - SPOJ38

Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie, zaznaczę tylko, że cały czas się uczę i w filmach mogą pojawiać się drobne niezgodności, szczególnie podczas stosowania pojęć i definicji.

Tak jak w tytule, na koniec jeszcze mały BONUSIK, ponieważ na kanale uruchomiłem pierwszą serię z przechodzenia gry PROGRAMISTYCZNEJ, która nauczy nas podstaw języka PYTHON - Code Combat11

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia!

• created

Aug '18
  • last reply

Aug '18
  • 3

replies

• 1.2k

views

• 4

users

• 6

• 4

links

Spojrzałem z dużym brakiem zaufania bo zazwyczaj takie kursy są tego… do dupy delikatnie mówiąc.

Wydaje mi się natomiast, że bardzo dobrze tłumaczysz choć da się wiele rzeczy zrobić lepiej. Jak w liczbach pierwszych miałeś:

i < v/2 i zamieniałeś to w i < (v/2)+1 to lepszym pomysłem byłoby zamiana w i <= v/2. Nie mówiąc już o tym, że program działałby lepiej/szybciej jakbyś:
a) nie sprawdzał każdej liczby (i++), a tylko 2 i nieparzyste
b) szedł nie do połowy liczby tylko do jej pierwiastka (jeżeli liczba ma dzielnik różny od 1 i samej siebie to jest on między 2...sqrt(liczba) włącznie).

Jednak obejrzałem lekcję o wskaźnikach z kursu C oraz te lekcje o spoju i jestem pod wrażeniem gdyż nie widzę jakichś większych błędów (czyt. wprowadzania w błąd widza przez co będzie źle z czegoś korzystał w przyszłości).

Pan Zelent z konkurencyjnych filmików (C++) powinien się uczyć nagrywania z tych :slight_smile:

Miało być tak dobrze, a wyszło jak zwykle :wink:

1. Kompilator wbudowany w Code::Bloks!?
  2. SPOJ inicjatywą angielską!?
  3. Uzyskanie AC [liczby pierwsze] to jeszcze dużo za mało, aby omawiać jak [dobrze] rozwiązywać zadania na SPOJ’u, ale możliwe, że do uczenia podstaw programowania to wystarczy.
  4. Bonus = gra + python? No nie wiem, nie wiem. Czy to nie taki swojego rodzaju koń trojański [taki jak ten pod Troją]. Czy nie lepiej stara papierowa książka do poduszki? Albo nie nazywajmy tego bonusem, ale po prostu “granie” [w cudzysłowiu] + nauka? pythona.

Przejrzałem kursy tylko pobierznie i tylko początki, więc podejrzewam, że może być tam więcej kwiatków, a może dalej jest już tylko super? Jest tyle książek do C, C#, Python’a, że nie muszę i nie planuję poszerzać swojej wiedzy w ten sposób…

Może powinno się takie rzeczy [video kursy] robić zespołowo, aby uniknąć błędów i uzyskać jak najbardziej wysoki poziom tych produkcji?

Jeden chwali, drugi krytykuje, jeden wymienia co można nieco poprawić, drugi szuka Nicolasa Bourbakiego programowania, a ja zacytuję:

Krótko i na temat. W związku z powyższym nie przedstawiam ani pochwał ani krytyki, życzę miłej nauki przez próby przekazywania coraz szerszej wiedzy oraz jej możliwie płodnych zastosowań w życiu osobistym i zawodowym. Ewentualni widzowie kursów wiedzą jak wygląda sytuacja i mają świadomość, że nie mogą podchodzić do kursu bezkrytycznie - a to najważniejsze.

Odpowiedź na pytanie, czy kurs dodaje skrzydeł czy też ciągnie na dno zostawiam osobom, które będą z niego korzystały.

Suggested Topics

Want to read more? Browse other topics in Tutoriale, poradniki or view latest topics.