Przez najbliższy miesiąc do kolejnej edycji chyba najfajniejszego polskiego konkursu deadline24: https://www.deadline24.pl/39
Fajnie by było jakby spoj miał swoją reprezentację =)
created
last reply
- 12
replies
- 1.7k
views
- 5
users
- 2
links
Przez najbliższy miesiąc do kolejnej edycji chyba najfajniejszego polskiego konkursu deadline24: https://www.deadline24.pl/39
Fajnie by było jakby spoj miał swoją reprezentację =)
Akurat w moim wypadku to nie prawda, tzn prawda tylko, że nie będę młodszy. Jeżeli chcesz mieć w drużynie dziadka i nie będzie problemem odległość Kalisz - Olsztyn to jestem chętny.
PS
Co do reprezentowania SPOJ'a. Jeżeli dostaniemy koszulki i dofinansowanie na trenera, wspólny pobyt treningowy w jakimś kurorcie i fizjoterapełtkę to i owszem, będę reprtezentować. W przeciwnym razie, będę tylko reprezentował zespół i siebie . Co do wyników, nie mam złudzeń, ale jak nie spróbujesz i się nie przewrócisz, to się nie nauczysz i człowiek uczy się całe życie.
Spectral, przepraszam, że się nie odezwaliśmy, ale mamy już trójkę, którą będziemy podchodzić do eliminacji. Ale może są jeszcze jacyś chętni na spoju?
Deadline24 jest wyjątkowym konkursem, z jednej strony przez sposób realizacji - drużyny są na 24h odizolowane od świata, a z drugiej strony przez samą trudność zadań - są to zadania optymalizacyjne (NP) dla których chodzi o znalezienie rozwiązania lepszego od innych drużyn, a nie, jak w innych znanych mi konkursach - o znalezienie najbardziej optymalnego rozwiązania.
Zamiast kodu programu, zwracany jest plik z rozwiązaniem, który można stworzyć w dowolny sposób, w miarę "rozsądnym" czasie (podczas eliminacji jest na to 5h).
Zachęcam wszystkich do zmierzenia się z konkursem. Może uda się złożyć jeszcze jedną drużynę?
To przestańcie!
Przestańcie się przymierzać tylko po prostu weźcie udział i załużcie że się spotkamy w finałach;-)
WAŻNE
Trening. Można trenować na zadaniach z ubiegłych lat maratonu, ale pamiętajcie, że tych zadań jest tylko 6 kompletów [zadań eliminacyjnych] i trzeba je mądrze wykorzystać - w warunkach bojowych - treningowych. Wcześniejsze zaglądanie - czytanie obniży jakość treningu [maks 5 godzinnego lub krótszego]. Po treningu można [przetrenowane] zadania z danego roku już analizować i rozwiązywać na spojkojnie. Identycznie z zadaniami finałowymi.
Informacje. Bezcenną kopalnią wiedzy jest rozd 8 i dodatek C ze Stańczyk Algorytmika nie tylko dla mistrzów - dla mnie podręczne źródełko wiedzy. To prawda, że wiele rzeczy od tamtych czasów się zmieniło, ale większość jest jak najbardziej aktualna i przydatna. Stosowania makr bym odradzał. WIele funkcjonalności dostępnych jest już w nowym standarcie C++14, więc lepiej przy okazji uczyć się nowych rzeczy, ale to kwestia do ustalenia w zespole - jeżeli już się ze sobą zgra.
====
cdn ?
Dzięki za cenne wskazówki, narbej. Ja zaglądam do Wróblewskiego czasem, chociaż podobno wielu ludzi go nie trawi. Stańczyka ściągnąłem sobie kiedyś ( http://www-users.mat.umk.pl/~stencel/acm/algorytmika_praktyczna.pdf6 ) i obiecałem sobie w wolnej chwili bliżej się z nim zaznajomić ale dotychczas czekał cierpliwie w kolejce. Teraz przysunąłem go "bliżej brzegu stołu" - jutro postudiuję, zobaczę.
Nie wiem, czy się spotkamy w finałach, ale dla moich dzieciaków sam udział to i tak cała fura fajnej zabawy. Że dla mnie też, to już nie muszę dodawać.
No niby mamy trójkę, ale tak naprawdę, to dokładnie mamy tylko 2.5, więc jeżeli ktoś jest zainteresowany, serdecznie zapraszamy.
PS
O co chodzi z tym 2.5? Ano gdyby przypadkiem udało nam się dostać do finału, to niestety jeden z nas ma w tym czasie inne zajęcia, dlatego jeżeli masz trochę czasu, ochotę i pasję programowania daj nam znać.
Topic | Category | Replies | Views | Activity |
---|---|---|---|---|
Fraktal XX | Konkursy | 6 | 187 | Mar 25 |