1 / 3
Dec 2015

Rozwiązując dzisiaj zadanie “Imieniny” natknąłem na pewien problem natury …hm… sensu życia :smiley: Szukając warunków dla poprawnego rozwiązania miałem układ if, else if, else (dokładnie tylko 3 ify). I w trakcie własnych testów program minie przechodził, okazało się, że wystrczy else ifa zamienić kolejnością z ifem… I teraz pytanie, czy w trakcie używania ifów, dobrą praktyką jest ustawianie “priorytetów” sprawdzania warunków? Czy też ify powinny być tak skonstruowane, żeby nie było żadnych wątpliwości co do tego czy któraś ewentualność nie jest wykluczona ? Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno o co mi chodzi :slight_smile: jak nie to wstawię kod, chociaż z racji tego, że jest zaliczony, to nie chcę tego robić :slight_smile: a jeśli temat bez sensu i nie na to forum, to do pieca :slight_smile: <- tak, za dużo sadola :slight_smile:

• created

Dec '15
  • last reply

Dec '15
  • 2

replies

• 802

views

• 2

users

Dokładnie tak.
Mówi się dwa razy mierz a raz tnij, bo potem ciężko już skleić, źle pomierzone. I często tak postępuje dobry rzemieślnik, czy to krawiec, czy stolarz, ślusarz itd. W naszym wypadku też tak warto ...
Dobrą praktyką jest dwa razy pomyśleć [a nawet więcej razy] i dopiero wtedy robić. Bardzo złą praktyką, jest bezmyślne, szybkie użycie copy-paste, a potem zastanawianie się czemu to czasami działa a czasami nie.

Np czy tak będzie dobrze [pytanie retoryczne]:
if (n > 10 && n <= 20) ...
else if (n <= 10) ...
else if (n > 20 && n <= 100) ..
else ....
a tak [też pytanie retoryczne]:
if (n <= 20) ...
else if (n <= 10) ...
else if (n <= 100) ..
else ....
a może tak [też pytanie retoryczne]:
if (n <= 10) ...
else if (n <= 20) ...
else if (n <= 100) ..
else ...

PS
Prośby:
1. o nie tworzenie wątków bezpośrednio w dziale pl.spoj.com tylko w odpowiednich poddziałach, Trochę mnie męczy ręczne sprawdzanie i przenoszenie.
2. o utworzenie działów: off-topic, dobra praktyka, faq itd [ja nie mam uprawnień] może @kopringo, a może @kuszi, no ludzie, proszę wink?

PS 2
Bynajmniej nie twierdzę, że Ty tak nie robisz wink

dziękuje smile i przepraszam za nieodpowiednie umiejscowienie w dziale smile