19 / 43
Nov 2017

Witam,

Zadanko:

Link do kodu:

Czy ktoś kto się zna mógłby powiedzieć co jest nie tak? Nie typu pomyśl czy coś, bo siedzę nad tym zadaniem parę dni wyniki są dobre, zmiennie pomieszczą dane, tylko co jest konkretnie nie tak np. nie działa przy dużych liczbach czy coś - wtedy będę wiedział co jest nie tak i sam poprawię. Z góry dziękuję.

Więc niby na czym polegała ta twoja ironia? Że masz w d…ie panujące tu zasady? A zasady są jasne, proste i zrozumiałe, czyż nie? Nie tworzymy nowych wątków na daremno - to znaczy gdy już istnieją takie tematy. Jeżeli uważasz, że to Ciebie nie obowiązuje, to możliwe, że tak jest faktycznie i może ktoś się zlituje i podpowie Ci tutaj. Założyłeś dwa nowe wątki do tego zadania i do jednego się dokleiłeś. Mógłbym już teraz podpowiedzieć Ci, ale zaczekam, chyba domyślasz się na co?

Az posprzątam :stuck_out_tongue: Nie wiem roksiak jak to zrobisz ale masz przenieść swój post pomiędzy narbja a mariusza :wink:

@rosiakstudio, czy rola moderatorów ma się sprowadzać tylko do sprzątania bałaganu po użytkownikach bałaganiarzach? [nie wnikam czemu tak robią] Czy dla Was użytkowników nie lepiej byłoby, gdybyście drodzy użytkownicy [bałaganiarze] wykorzystywali naszą energię [też jestem moderatorem] do podpowiadania i pomocy a nie do sprzątania po Was?

Czekałem, aż sam posprzątasz swój bałagan, ale skjoro @j4rooo zrobił to za Ciebie…,
w tym posklejanym do “kupy” wątku jest test:
10

Jeżeli potestujesz dla tego przykładu powinieneś znaleźć swój błąd.

jeden błąd poprawiłeś, już tylko 2 znaki dzielą cię od właściwej odpowiedzi :slight_smile:

oczywiście, proszę bardzo - jest ukryta w mojej poprzedniej odpowiedzi :slight_smile:

i @narbej też już podpowiedział

2 months later

Weź sobie pierwszy test:
2486540 548933

Długość okręgu to ~ 7811695.663604cm. Chcesz zrobić 548933 cięć, które zaczynają się z jednej strony pizzy, a kończą z drugiej. Skoro tak to cięcie nie wypadnie tutaj co 14.231cm, tylko… ?

Zgoda.
A jak masz okrąg o obwodzie 10 i chcesz wykonać dwa cięcia to co ile cm je wykonasz? 10/2 = 5 czyli tak
image
? Wtedy będziesz miał dwa kawałki zamiast oczekiwanych 4 bo zrobisz je w tym samym mejscu.

zalezy ilu chetnych bylo by na pizze jak 2 to co 5 jak 3 to co 3,33 jak 4 to co 2,5 itd az do wartosci o ktorych rozmawiamy
edit
kod tu byl

nie moge pojac dlaczego dlugosc boku kawalka nie rowna sie obwodowi podzielonemu przez ilosc kawalkow

dobra trzeba czytac tresc zadania kazde ciecie ma byc srednia pizzy :smiley: thx za pomoc

Witam. Mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie jest błąd w moim kodzie?
"Tu był kod."
Pozdrawiam.

Float jest za mało dokładny dla np. takiego testu:

1
100000000 3

Prawidłowy out:

52359877.560 3
1 month later

Najpierw:
Do ustawienia określonej ilości cyfr po przecinku: #include
cout<<setprecision(3)<<fixed<<wynik;
fixed daje do zrozumienia że to są trzy cyfry po przecinku a nie 3 cyfry całej liczby!
Zrozumienie zadania: if(liczba_osób%2==0) /nieparzysta/ to wynik piszesz => wynik/osoby/2 lub wynik/(osoby*2) to cała treść tego zadania;