3 / 18
Jan 2023

Cześć,

mam pytanie do zadania FR_16_07 - Mecz17
Mój aktualny kod podrzucam tutaj: {tu był link} - działa on na podane 2 przypadki testowe.
Czy ktoś mógłby podrzucić zestawy testowe, które pomogą mi zrozumieć błąd w moim rozwiązaniu?

Z góry dzięki,
Paweł

• created

Jan '23
  • last reply

Jul '24
  • 17

replies

• 517

views

• 6

users

• 7

• 1

link

11
1
1 laga
Mój kod daje “ciekawy mecz” twój “nuda”

dzięki za podpowiedź,
natomiast czytając treść zadania : “Pierwsze 10 minut meczu Jaś zawsze ogląda z uwagą, niezależnie od tego, co się dzieje na boisku.” to wydaje mi się że powinno być “Nuda”.
Ale skoro mój kod nie działa a Twój tak, to musze poprzerabiać swój :grin:

Powinno być ‘nudy’. w 11tej minucie nic się nie dzieje.

@paweliszcz_20k twój program nie obsługuje innego przypadku, pomyśl jeszcze chwilę nad tym

11 days later

@quenthui cześć, nie mam już pomysłów co jeszcze zrobić inaczej dlatego poproszę o podpowiedź/przypadek testowy, który by mnie naprowadził.

Póki co przypadki testowe wypadają u mnie obecnie tak (te podane w zadaniu oczywiście przechodzą):
10
0
Ciekawy mecz

11
0
Nudy

11
1
6 faul
Nudy

11
1
7 faul
Ciekawy mecz

24
1
10 bramka
Ciekawy mecz

25
1
10 bramka
Nudy

25
1
11 bramka
Ciekawy mecz

26
1
11 bramka
Nudy

20
2
11 faul
16 faul
Ciekawy mecz

21
2
11 faul
16 faul
Nudy

Jaka odpowiedź będzie dla:

20
2
11 bramka
16 zmiana

Hejka,
mój program daje “Nudy” a powinno być "Ciekawy mecz"
Zrobiłem małą przeróbkę i teraz jest OK :).

Dzięki za podpowiedź :slightly_smiling_face:. Aż wstyd się przyznać, że sam na to nie wpadłem :sweat_smile: ale nie wpadłem.

Także dzięki i teraz mogę lecieć z kolejnym zadankiem :grin:

Gratulacje!
Jeszcze jakbyś mógł usunąć link do kodu, który wkleiłeś wcześniej

1 year later

Cześć.

Prośba o wskazanie przykładu, dla którego mój kod nie działa prawidłowo.

Przykładowo:

10
7
2 faul
3 laga
4 faul
5 laga
7 faul
8 faul
9 zmiana

Ktoś coś? Jakieś słowa otuchy bądź potępienia? Wytknięcie palcem braku profesjonalizmu i przy okazji jakaś podpowiedź? Chciałbym to rozwiązać :wink: Dzięki :wink:

Jaka jest prawidłowa odpowiedź dla (faul - 5 minut):

21
2
11 faul
17 faul

?

Mi w twoim kodzie niepodoba się nazwą new_fokus i kolejność obliczeń. Moim zdaniem, najpierw powinieneś sprawdzić, czy wydarzenie mieści się w granicy starego fokusa, bo jeżeli nie, to kończymy oglądanie, nudnego zdaniem kibica meczu. Jeżeli chciałeś uniknąć powtarzania tego samego kodu w kolejnych ifach, to mogłeś wydarzenia “wsadzić” do słownika ( w c++ mapy ). To co nazwałeś w ifach new_fokus to jest zainteresowanie przypisane do danego wydarzenia (dokładniej ilość zainteresowania :- ) . Więc gdybyś nazwał tam, new_fokus ==> czas wydarzenia + zainterere, to nie miałbym takich zastrzeżeń.

Bardzo dziękuję. Jest AC. Nie ukrywam, że samo zadanie jest wyjątkowo nieprzyjemne :stuck_out_tongue:

quenthui: odpowiedź to “Nudy”. Dziękuję za podany przykład.

narbej: Dziękuję za Twoją opinię. Wystarczyło wprowadzić pojedynczą linię kodu z instrukcją ‘if’ w jednym miejscu, czego wcześniej nie wychwyciłem. Oczywiście można by napisać ten kod dużo lepiej :wink: