1 / 23
Dec 2021

FRAKTAL 14

Serdecznie zapraszamy Wszystkich do udziału w 14 edycji konkursu programistycznego Fraktal, która to rozpocznie się 18 grudnia 2021 o godzinie 12:00 i tak jak zwykle będzie trwała 32 godziny.

• created

Dec '21
  • last reply

Sep '22
  • 22

replies

• 1.4k

views

• 9

users

• 26

• 1

link

Warto dodać coś więcej i zachęcić wszystkich użytkowników do czynnego udziału w tym wydarzeniu. Do rozwiązania będzie kilka zadań o zróźnicowanym poziomie trudności ale będzie też napewno co najmniej jedno łatwe dostępne dla kazdego użytkownika naszego portala. Zachęcam gorąco i zapraszam serdecznie.

Po zakończeniu 14 edycji Fraktala gorąco zachęcam Was do wyrażenia swojej opinii na temat konkursu. Każda przekazana opinia jest dla nas bardzo ważna, bo to dla Was robimy ten konkurs.

Dzięki za konkurs <3
Typowym zadanie ze SPOJ było zadanie Urlop, połączenie gąsienicy i zabawy z kalendarzem. Przyjemnym zadaniem było zadanie Grupy, ciekawy trick. Za to nie rozumiem co miało sprawdzić zadanie Lista? Uczestnik sam miał dojść do tych matematycznych twierdzeń, miał je znać, czy zadanie sprawdzało umiejętności przeszukiwania internetu?

Uczestnik sam miał dojść do tych matematycznych twierdzeń, miał je znać, czy zadanie sprawdzało umiejętności przeszukiwania internetu?

Dokładnie tak :smiley: Należało użyć jednej z tych technik. Tej, która zajęła by Ci najmniej czasu.

Gratuluję 4 miejsca :+1:

Wojtek, mało kto jest w stanie dojść do twierdzeń, o których napisałeś i mieliśmy tego świadomość. Uznaliśmy jednak, że warto dołączyć to zadanie z dwóch powodów:

1. Rozwiązanie Grześka nie korzystało z wzorów, które można znaleźć w sieci.
  2. Nawet jeżeli ktoś nie rozwiązał tego zadania tylko wyszukał rozwiązanie w sieci, to jest to dodatkowa wiedza jaką posiadłeś.

Nie ma co się oszukiwać do większości twierdzeń matematycznych, które wykorzystujemy w zadaniach nie dochodzimy sami. Przeważnie gdzieś się o nich nauczyliśmy/dowiedzieliśmy.

Cześć,
Konkurs świetnie przygotowany, jak zwykle. Łamigłówki ciekawe, w sam raz na długie zimowe wieczory. Podobały mi się zadania 17. (Grupy) i 18. (Sortowanie bąbelkowe II). Uwielbiam matematykę rekreacyjną na takim poziomie. Do zawodów tradycyjnie podchodziliśmy rodzinnie i zająłem drugie miejsce ;). Fantastyczna zabawa. Wielkie dzięki i słowa najwyższego uznania. Oraz oczywiście Wesołych i Do Siego!

Bogdan bardzo się cieszymy, że zadania się podobały. A co do drugiego miejsca to taki syn to powód do dumy. Gratulacje.

Nie wiem skąd Maćku wziąłeś drugie miejsce Ale w całości się z Tobą zgadzam. Gratulacje. Chciałbym się znaleźć w takim dniu - sesji rozwiązywania zadań - u Ciebie w domu Bogdan. :wink:

Co do malkontentów, zawsze pisałem, zrób lepsze swoje i wstaw na spoja/fraktale. W tym roku nie. Teraz powiem tak. Przestałem robić zadania bo zawsze znajdzie się ktoś …
:wink:

Chodziło mi o drugie miejsce w klasyfikacji rodzinnej :slight_smile:

Też chciałbym podziękować za konkurs. Zadanka były bardzo fajne (w szczególności te trudniejsze) i na tyle wciągające, że całe sobotnie popołudnie spędziłem na ich rozwiązywaniu :grinning: Podział prostokąta był ciekawy, niby prosty a jednak trudno wpaść na ten case z prostokątem 4x9 (swoją drogą jestem ciekaw jaki jest dowód na to, że nie istnieje inny możliwy podział prostokąta, który tworzy kwadrat :face_with_raised_eyebrow:). Kierowca rajdowy też był fajny, niby standardowy problem, ale nigdy nie zastanawiałem się nad tym jak generalizuje się do innych systemów liczbowych. No i K2 też super zadanie, bo rzadko spotykam się z hashowaniem na drzewach. Z przyjemnością czekam na kolejną rundę Fraktala :grinning:

Podział prostokąta - na podobną łamigłówkę natknąłem się w naprawdę zamierzchłych czasach bodajże w “Lilavati” Szczepana Jeleńskiego, ale głowy nie dam. Przyznam, iż trochę się zdziwiłem, że znalezienie proporcji 4:9 wystarczało do uzyskania AC (chyba, że nie do końca dobrze zrozumiałem). W rzeczywistości istnieje bowiem nieskończenie wiele takich “nietrywialnych” proporcji boków prostokątów dających się zgodnie z warunkami zadania przerobić na kwadrat: 4:9, 9:16, 16:25… Być może nie znalazły się one wśród przypadków testowych :face_with_raised_eyebrow:

Dziękuję, Panowie, za gratulacje. Naturalnie, jestem bardzo dumny z osiągnięć moich dzieci i nie kryję się z tym :blush:. A to w bardzo dużej mierze dzięki SPOJowi i takim właśnie konkursom jak Fraktal, a wcześniej też Algoliga udało się nam rozbudzić i podtrzymać pasję do myśłenia, rozwinąć kreatywność i nauczyć się czerpać satysfakcję z rozwiązywania problemów, bo chyba nic tak skutecznie nie motywuje młodzieży do pracy, jak możliwość sprawdzenia się w zdrowej rywalizacji. I za to Wam, administratorom tego portalu i twórcom niezliczonych kapitalnych łamigłówek jestem bardzo, bardzo wdzięczny. :+1::+1::+1:

A rzeczywiście. W swoim kodzie rozpatrywałem tylko przypadek z prostokątem 4x9 a mimo to przeszło wszystkie testy.

Czyli wystarczają stosunki 1:1, 1:3 i 4:9?
Ja kombinowałem, żeby było a^2: (a+1)^2 ale ciągle błędna odp mi wyskakiwała :confused:

No to mi wystarczyło 1:1, 1:4 i 4:9 żeby przejść wszystkie testy, mimo iż istnieją jeszcze inne prawidłowe podziały

Cześć, trochę czasu milczeliśmy, ale to dlatego, że Mariusz aktualnie jest zajęty i sami musieliśmy zweryfikować zadanie “Podział prostokąta”.

Niestety, ale wszystko wskazuje na to, że 4 zestawy danych, które były dodane do zadania zawierały niepoprawne wyniki. Testy zawierające błędne przypadki zostały wyłączone w sobotę o godzinie 23:05. Od tamtej pory w zadaniu występowały jedynie proporcje 1:1, 1:4 oraz 4:9.

Bardzo Was przepraszamy za powyższy błąd. Z naszej strony dokładamy wszelkich starań żeby takie sytuacje nie miały miejsca, ale jak widać nie zawsze się to udaje.

PS Po zakończeniu Fraktala Mariusz dodał więcej testów i aktualnie zadanie powinno rozpatrywać wszystkie przypadki.

8 months later