1 / 10
Apr 2021

XIII edycja konkursu programistycznego FRAKTAL by Maciej Boniecki
Pragnę wszystkich gorąco zaprosić na XIII edycję konkursu programistycznego “FRAKTAL”, która to rozpocznie się w nabjliższą sobotę, 24 kwietnia o godzinie 12:00.

Będzie to konkurs inny niż dotychczasowe. Zawodnicy zmierzą się z 11 zadaniami, na których rozwiązanie będą mieli zaledwie 4 godziny. Krótszy czas podyktowany jest tym, że większość zadań będzie zdecydowanie łatwiejsza niż w dotychczasowych edycjach.

Autorami zadań w tej rundzie są: Marcin Kasprowicz, Mariusz Śliwiński, Maciej Boniecki.

Zadania zostały pieczołowicie sprawdzone przez Grzegorza Spryszyńskiego i Mieczysława “Narbeja”, dwóch aktywnych użytkowników PL Spoj, których raczej nie trzeba nikomu przedstawiać.

Serdecznie zapraszamy do udziału!

• created

Apr '21
  • last reply

May '21
  • 9

replies

• 756

views

• 6

users

• 11

• 1

link

Nie wiem czy jest to właściwe miejsce na moją wypowiedź, mam nadzieję, że tak.
Dziękuję autorom, organizatorom i wszystkim, których praca przyczyniła się do zorganizowania tego konkursu. To duża przyjemność wziąć udział w tak dobrze przygotowanym konkursie.
No i oczywiście, gratuluję zwycięzcom, w szczególności jestem pod wrażeniem tempa w jakim miro rozwiązywał kolejne zadania. Ja zrobiłem tyle na ile mnie było stać i też jestem z tego zadowolony :slight_smile:

Oczywiście, że jest to jak najbardziej odpowiednie miejsce. Gratuluję Ci udziału i wyniku.

I zgadzam się z Tobą, faktycznie 1:43 to niedoścignione tempo!

Gratuluję Wszystkim Uczestnikom.

.
.
.

Naszły mnie refleksje. Rzeczywiście wszystko było super zorganizowane, zadania dobrze przygotowane i przetestowane i w większości łatwe, więc dlaczego tak mała frekfencja?

1. Czy zawiodła informacja o konkursie?
  2. Czy informacja o konkursie powinna być podana z większym wyprzedzeniem i jakimś innym sposobem?
    np Chciałbyś być na liście dystrybucyjnej, jeżeli byłaby taka, wysyłającej informację o konkursie na twój e-mail z tygodniowym wyprzedzeniem [lub 2 tygodniowym]?, a także np przypomnienie np na dzień przed?
  3. Inny termin konkursu, np dowolny dzień tygodnia [z wyłączeniem, piątku do niedzieli] w godz 19:30 do 23:30 lub może masz inne preferencje?
  4. Stały termin konkursu, np 1. kwietnia co roku lub 29 lutego [co cztery lata :wink: ]
  5. Może każda/y uczestniczka/uczestnik poprzednich edycji konkursu powinien być “z automatu” informowany o bieżącym konkursie, chyba, że sam zadecyduje inaczej. Odpowiedni punkt w regulaminie konkursu?
  6. Czy news, na głównej stronie pl . spoj . com jest odpowiednim miejscem, czy lepszym jest forum?
  7. Twoja własna opinia i propozycje :wink:

Powyższe pytania skierowane są do Wszystkich zainteresowanych! Więc proszę śmiało podziel się swoją opinią z nami.

Witam,

Fakt, konkurs zroganizowany wzorowo, dziekuje organizatorom,
podejrzewam, ze duzo wysilku wymaga takie pelne przygotowanie
wszystkich elementow.

Ludzi nie bylo, powod jest pewnie oczywisty - nie wiedzieli.
Wydaje mi sie, ze ogloszony byl za pozno, konkurs chyba byl ogloszony w tygodniu,
niektorzy podejrzewam zagladaja na spoj’a w weekendy.

Poprzedni konkurs (ze stycznia) byl zapowiadany duzo wczesniej,
na dodatek bylo latwe testowe zadanie przedkonkursowe,
w moim przypadku to nawet zachecilo moja corke,
ktora je rozwiazala i zdecydowala sie do wziecia udzalu w konkursie glownym.

To zadanie testowe, nie wprost, moze pokazywac, po ilosci podejsc/prob itd.
jaka bedzie przyblizona frekwencja w konkursie glownym.

Nawet takie proste zadanie moze utrwalic informacje “w glowach”, zeby byc na konkursie:
Przykladowe zadanie (dla konkursu organizowanego 24 kwietnia 2021 r.):
Wejscie (jakas data (wczesniejsza niz konkurs)):
20 kwietnia 2021
Wyjscie:
Liczba dni do konkursu Fraktal XIII: 4

Mi osobiscie sie wydaje, ze weekend jest jak najlepszym terminem,
ale wąsko ustalone widelki czasowe (w tym wypadku od 12:00 do 16:00) nie do konca moga wszystkim odpowiadac.
Fajnie bylo w styczniu, czyli od soboty od 12:00 do niedzieli do chyba 20:00, wtedy rzeczywiscie mozna bylo spokojnie wsadzic do planu dnia czas na rozwiazywanie zadan.

Pzdr

Chyba rzeczywiście byłoby lepiej gdyby informacja o konkursie pojawiła się troszeczkę wcześniej, zwłaszcza gdy jest to konkurs, który trwa “tylko(?)” cztery godziny. Po prostu wielu może mieć już zaplanowany czas i nic z tym nie da się zrobić.

Co do terminu to, moim zdaniem, weekendy są jednak najlepsze.

Co do miejsca umieszczenia informacji to dałbym i na główną stronę i forum - większe prawdopodobieństwo zauważenia.

Lista dystrybucyjna? Jestem jak najbardziej za. Zorganizowana tak jak napisałeś - uczestnicy konkursów z automatu (chyba, że nie wyrażają na to zgody), natomiast każdy uczestnik SPOJ może się dopisać (lub wypisać) do takiej listy.

Ja myślę, że problemem we frekwencji może być też pewna “nieśmiałość” niezbyt zaawansowanych. W sumie to ja zacząłem brać udział w konkursach po Twojej zachęcie.

Co do czasu trwania konkursu to widzę zalety (i wady) zarówno tych krótkich (powiedzmy do czterech godzin) jak i dłuższych (1.5 doby).
- na krótsze konkursy potrzeba mniej czasu (prawda, że bardzo odkrywcza myśl :slight_smile: ) w ten weekend na pewno nie mógłbym sobie pozwolić na dwudniowy konkurs, z drugiej strony jest większa presja czasu
- dłuższe konkursy wymagają więcej czasu (następna odkrywcza myśl :slight_smile: ), z drugiej strony gdy zadań jest więcej (a tak bywa na dłuższych konkursach) to jest większa szansa na znalezienie chociażby kilku zadań, które dadzą się rozwiązać.

Wydaje mi się, że dłuższe konkursy mogą być lepsze dla osób, które po prostu chcę wziąć udział w konkursie i rozwiązać kilka zadań bez presji na wygraną (na przykład ja). Naturalnie takie konkursy wymagają większego wysiłku organizacyjnego (bynajmniej nie lekceważę wysiłku przy krótszych konkursach), np. przygotowanie większej ilości zadań, ich przetestowanie itp.

Uważam, że to o czym wspomniał M_labanowicz jest bardzo cenne. Przedkonkursowe zadanie (zadania?) testowe bardzo potrafią zachęcić mniej pewnych siebie potencjalnych konkursowiczów.
Konkursy w ustalonych terminach? Jak najbardziej! Chociaż niespodziankowe konkursy też są fajne.

Czy będą ogłoszone oficjalne wyniki tego konkursu? :slight_smile:

Niedopatrzenie z naszej strony. Do jutro zamieścimy oficjalne ogłoszenie. Dzięki za zwrócenie uwagi.

Suggested Topics

Topic Category Replies Views Activity
Konkursy 6 206 Mar 25

Want to read more? Browse other topics in Konkursy or view latest topics.