1 / 26
Apr 2022
3

Zapraszamy na kolejną edycję konkursu Fraktal. To już 15 odsłona zmagań pasjonatów algorytmiki.
Konkursu odbędzie się już 30 kwietnia o godzinie 12.00 i zakończy się o godzinie 20.00.
Zawody odbędą się w skróconej formie!
Na rozwiązanie 12 zadań o zróżnicowanym poziomie trudności będzie tylko 8 godzin.

Zapraszamy wszystkich, którzy interesują się programowaniem. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.
https://www.spoj.com/FRAKTAL/25

• created

Apr '22
  • last reply

Dec '22
  • 25

replies

• 1.1k

views

• 11

users

• 33

• 7

links

Konkurs zakończony i już wkrótce odbędzie się oficjalne ogłoszenie zwycięzców.
A tu na forum, jak to mamy w zwyczaju, zapraszamy do komentowania zawodów. Które zadanie przypadło Wam do gustu, a które będzie teraz spędzać sen z powiek? Wszelkie sugestie i opinie będą mile widziane.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany to dostępne jest również omówienie zadań:

Witam,

Pare slow ode mnie na temat zadan:

Bardzo ciekawe bylo zadanie ‘Bramka’,
trzeba bylo rozpatrzyc czasami zaskakujace ustawienia bramki wobec pilki.
Udalo sie to zrobic na int’ach, bez uzywania biblioteki ‘math’.

Foordle - moje ‘szybko’ napisane rozwiazanie nie przeszlo,
pomogla stara praktyka, czyli:

• zaprogramowanie rozwiazania naiwnego,
    ktore jest bardzo wolne, ale zawsze dobrze dziala
  • zaprogramowanie generatora losowych danych wejsciowych
    (zgodnych oczywisicie z zalozeniami zadania)

Wtedy dopiero bylem w stanie ponaprawiac oryginalny kod i uzyskac AC.

‘World of Bajtcraft’ - ostatnie zadanie,
okazalo sie dosyc proste, szczerze mowiac,
puscilem swoje rozwiazanie o 19:56 mowiac do zony,
ze to jest niemozliwe, aby taki nieskomplikowany kod byl
poprawny, zaraz bedzie jakies TLE albo WA,
a tu niespodzianka - wyskoczylo zielone okno,
az krzyknelismy w mieszkaniu, sasiedzi pewnie slyszeli :).

Dziekuje za mozlwiosc wziecia udzialu w takim konkursie,
ktory wymaga profesjonalnego przygotowania i przetestowania.
Zawsze powtarzam ludziom, ze satysfakcja po rozwiazanym
zadaniu na SPOJ’u jest nieoceniona.

Maciek

Maciek gratuluje rozwiązania zadania w samej końcówce, takie AC smakują najlepiej! Cieszę się, że o tym napisałeś bo ja zawsze powtarzam zawodnikom, żeby się nie poddawali i walczyli do samego końca.

Odnośnie zadania Bramka to tutaj brawa dla Grześka, który wymyśla nam tak ciekawe zadania. Myśle, że mogę zdradzić, że w zanadrzu ma jeszcze kilka, które tez wymagają pokombinowania, ale to musicie poczekać do 16 edycji :slight_smile:

Cieszę się, że zadania się podobały.
Jeśli chodzi o Bramkę, to takie było założenie, żeby rozwiązać to zadanie bez korzystania z funkcji trygonometrycznych. Takie rozwiązanie (bez math.h) jest bardziej uniwersalne i mniej podatne na błędy niż liczenie kątów na liczbach zmiennoprzecinkowych.

A jeśli podobało Ci się zadanie World of Bajtcraft, to polecam dwa zadania z angielskiego SPOJa:

Szczególnie drugie będzie bardzo wymagające.

Gratuluje 2 miejsca. Świetny wynik!

Na początku podziękowanie dla autorów zadań, testerów, oraz organizatorów za przygotowanie fajnych zdań i przeprowadzenie konkursu. Od zawsze jestem pełen podziwu dla ludzi, którzy poświęcają swój czas i energię i czasami nie tylko nie są doceniani, ale spotykają się z pretensjami i krytyką. Żałuję, że nie mogłem wyrwać więcej czasu na konkurs, może rozwiązałbym jeszcze ze dwa zadania… :slight_smile: Oczywiście gratulacje dla zwycięzców i wszystkich uczestników.

Wielkie dzięki za miłe słowa. Jestem przekonany, że gdybyś miał więcej czasu to więcej niż 2 zadania by wpadły jeszcze.

22 days later

Bardzo ciekawe jest to zadanie Bramka. Wprawdzie nie brałem udziału w konkursie XV, ale rozwiązałem to zadanie trochę inaczej niż w omówieniu do zadań, którego wcześniej nie czytałem . Używam tylko 2 wektorów: bramka i piłka i równania “prostej” w postaci umożliwiającej łatwe sprawdzenie czy punkt na prostej jest pomiędzy czy na zewnątrz 2 punktów ją definiujących. Metoda wzięta z książki o grafice komputerowej. Chciałbym się podzielić moim rozwiązaniem, ale nie wiem gdzie wkleić kod, bo przy próbie zgłoszenia pojawia się błąd “Wrong problem!”.

Zgadza się, dlatego to w zasadzie na jedno wychodzi w porównaniu do metody iloczynów wektorowych. Równania prostych sa w postaci wektorowej typu b+mi*d,
gdzie b=(xpocz, ypocz), a d=(xkonc-xpocz, ykonc-ypocz)
Dla mi=0 mamy punkt początkowy, dla mi=1 końcowy, 0<mi<1 pomiędzy nimi, a dla mi<0 lub >1 na zewnątrz. Bardzo wygodne.
W tym zadaniu mamy taki układ:
(xp, yp) + mig * (x l- xp, yl - yp) dla gate
(0, 0) + mib * (dx, dy) dla ball
Dla przecięcia się tych prostych mamy więc taki układ do znalezienia mib i mig:
| dx -(xl-xp) | xp |
| dy -(yl-yp) | yp |
Sposób takiej formy przedstawiania prostych opisał Ian O. Angel w swojej książce “Wprowadzenie do grafiki komputerowej”, WNT, 1988, wyd.2, str 24 i str 62. ISBN 83-204-0997-7

…no i oczywiście mib ujemne oznacza zły zwrot, czyli strzał od bramki zamiast do bramki :slight_smile:

No właśnie różnica jest taka, że korzystając z iloczynu wektorowego cały czas działasz na liczbach całkowitych, więc nie ma błędów w dokładności.
W tym konkretnie zadaniu, to jest akurat bez znaczenia. Zmienne są rzędu ~1000.
Ale dla wartości rzędu ~1e9 lub więcej to już może mieć znaczenie.

Twoje rozwiązanie jest jak najbardziej prawidłowe i szacun, że je rozumiesz i umiesz wykorzystać.
Tworząc zadanie Bramka chciałem zachęcić do korzystania z iloczynu wektorowego, bo wiem że jest to narzędzie dokładne, proste w implementacji, niewrażliwe na wszelkie obroty, nie ma warunków brzegowych do rozpatrywania osobno i ogólnie bardzo użyteczne w rozwiązywaniu różnych zagadnień z geometrii.

Świetny komentarz!

5 months later

Cześć
Męczę się z zadaniem “Trener Fraktaliusz”7.
Od początku przyszło mi do głowy, by zrobić dla każdego zapytania (zawodnika) wyszukiwanie binarne po tablicy rosnących dystansów. Napisałem szybciutko programik w Pythonie, wysłałem i… TLE. No cóż, myślę sobie, może limity czasowe dobrane pod C++, co często ma miejsce. Zaimplementowałem więc ten sam algorytm w C++, wysłałem i… znowu TLE.
Po bezowocnej analizie swojego algorytmu, poszukałem czegoś na temat tego zadania w necie i trafiłem na opis rozwiązań zadań z tej edycji konkursu “Fraktal”. Super, pomyślałem. Czytam opis rozwiązania i lekko się dziwię, bo zrobiłem dokładnie tak, jak napisał autor zadania - wyszukiwanie binarne i złożoność O(q * log n).
Próbowałem też innego podejścia: sortowanie zawodników po ich możliwościach, liniowe przejście przez tablice i ponowne sortowanie, by uzyskać właściwą kolejność odpowiedzi. Złożoność O(q * log q). Też powinno przejść bo n<10^6 i q<10^6. Niestety nadal TLE.
Ktoś może ma sugestię, co robię nie tak?

Hej
Rozwiązanie Twojego problemu jest bardzo proste: NIGDY nie używaj cout!
Trochę nie dopilnowaliśmy podczas przygotowań i to zadanie da się zaliczyć tylko używając scanfa. Nawet cout << “\n” jest za wolny.

Co do Pythona, użycie tego pozwala zaliczyć to zadanie

W C/C++ w przypadku problemów gdzie odpowiedzi na zapytania udziela się “na bieżąco”, następujące aspekty mogą być dość istotne:

• W C++ cin jest domyślnie powiązany z cout, czyli przed każdą operacją wejścia na cin następuje operacja flush() na strumieniu cout. Tą funkcjonalność można wyłączyć za pomocą std::cin.tie(nullptr);.

• W C może być też istotne włączenie pełnego buforowania, zamiast buforowania linii setvbuf(stdout, nullptr, _IOFBF, 0);.

Dzięki za podpowiedzi.
IMHO zaliczenie zadania nie powinno wymagać użycia FAST IO. Choć jestem autorem kilkudziesięciu zadań na polskim SPOJu, nie przyszło mi do głowy, że muszę tego użyć.
A już na pewno powinno przejść rozwiązanie w C++, w którym wyłączy się synchronizację strumieni i flusha (jak pisał wyżej tjm).
Program z kodem
ios_base::sync_with_stdio(0); cin.tie(0);
jaki proponują stosować organizatorzy olimpiady informatycznej, nie powinien dostawać TLE.
Dziękuję jednak za szybką odpowiedź, bo w końcu zadanie mam “z głowy”.

Jako współorganizator konkursu (i tester zadań) mogę tylko przeprosić. Staramy się, żeby takie sytuacje nie miały miejsca.
To nam umknęło i za późno się zorientowaliśmy co stworzyliśmy.

Z drugiej strony jestem zaskoczony, jak dużo osób ciągle używa cout << endl.