Hejka, jedna osoba poleciła mi Ciebie jako osobę znającą się na
programowaniu. O ile masz trochę czasu na przeczytanie tego co napisałem
i odpowiedź to chciałbym się zapytać o naukę C++. Jakoś 1 miesiąc temu
zacząłem się uczyć tego języka początkowo oglądając kurs Pana Mirosława
Zelenta potem kupiłem książkę Symfonia c++ standard. Ale ostatnio
zacząłem czytać wypowiedzi niektórych osób i jedni twierdzą że ta
książka jest dobra inni że nie podobnie jest z kursem Pana Mirosława
który już praktycznie skończyłem. Więc moje pytanie brzmi jaka jest
prawda czy ta książka jest naprawdę tak zła jak o niej piszą i jak w
dobry sposób nauczyć się tego języka?
Nie wiem i nie mam pojęcia, tak mógłbym odpowiedzieć na wszystkie pytania. Wydaje mi się że nie ma takiego uniwersalnego sposobu ani metody. Ale jednocześnie myślę, że wystarczy tylko jedna rzecz, pasja i wtedy napewno znajdziesz swoją drogę. Kurs w porównaniu do książek ma tą zaletę, że jest multimedialny, ale i tak nie jest interaktywny. Dodatkowo, kurs ten pisał/tworzył jednoosobowo autor kursu, mało podatny na sugestie i uwagi czytelników. Sam mu podsunąłem kilka, ale bez efektów. Np, w jednym miejscu twierdzenie, że powtórki kodu są motywem do zapisania ich jako jednej funkcji, a dalej pokazanie łatwej i przyjemnej metody kopiuj i wklej. To uczenie złych nawyków i praktyk programistycznych. Metoda kopiuj/wklej i uczenie jej początkujących to proszenie się o późniejsze kłopoty i problemy. Dodatkowo, w jednym miejscu znalazłem błąd, który świadczy o niewiedzy autora w jednej drobnej kwesti. Ogólnie kurs poza tym jest spoko. W porównaniu do kursu, książki pisane są zespołowo, chociażby autor i zespół redakcyjno/wydawniczy i raczej książka zawiera mniej błędów, ale ma swoje inne wady - jako środek do nauki.
Więc co nie ma złotego środka?
1. Dobra szkoła i dobry nauczyciel.
2. Jeszcze lepsza szkoła i jeszcze lepszy nauczyciel
3. Osobisty mistrz i guru.
4. Korepetytor [dobry]
Jeżeli chciałbyś zostać dobrym stolarzem ...[tu wpisz dowolny zawód] z jakiej książki byś się uczył? Tylko, praktyka, lata praktyki i jeszcze raz praktyka uczyni z Ciebie mistrza.
PS
Autor Symfoni zdaje się napisał też Pasję, ale nie o tym pisałem wyżej. Obu książek nie miałem w ręku, więc nie mogę ani polecić ani odlecić. Jedyną książkę jaką mogę polecić to Język C Kerningha [piszę z pamięci, więc mogłem się pomylić]. Nauka języka to i tak dużo za mało. Nauczysz się C++ i co dalej?
created
last reply
- 5
replies
- 1.8k
views
- 4
users
- 6
links