@kaspr Marcinie ogromne i gorące podziękowania za zorganizowania wspaniałego konkursu!
Fajne zadania, ale niestety akurat w trakcie konkursu jechałem z Gdyni do Olsztyna. Może kilka zadań bym zrobił, chociaż tego ostatniego Zamiana liter, raczej bym nie zdążył.
Zacząłem oglądać wzorcówki - rozwiązania autora i tutaj apel do adeptów. Starajcie się sami rozwiązać albo chociaż próbować usilnie zanim zaczniecie korzystać z podpowiedzi i “wzorcowych” kodów.
f(x)=ax+b
Mam bardzo podobnie, ale uważam, że zbędne nawiasy klamrowe ‘{’ i ‘}’ zaciemniają i zmniejszają czytelność kodu. Może dlatego, mniej zauważalna jest możliwość zastąpienia:
if (a == 0 && b == 0) {
cout << 0;
}
else if (a == 0) //w tym miejscu b == 0
cout << 0;
Niby tylko jedno sprawdzanie mniej [7 a nie 8] ale jednak. Teraz popatrzyłem i zmniejszyłem liczbę porównań do 5 - chyba mniej się nie da. Niby liczy się AC, ale jednak to niby powinien być wzorcowy kod do podglądnięcia i do naśladowania.
A tak to “adepci” nauczą się i będą stosować trochę słabszy kod. W tym zadaniu nie ma to znaczenia, ale w jakimś dużym programie, gdzie takie porównania byłyby używane wielokrotnie lub w wielu miejscach oszczędność mogłabybyć spora. Moja propozycja w kodzie symbolicznym, ale najpierw spróbuj sam!: https://ideone.com/wAjNzu
Cyfry parzyste i nieparzyste
Zadanie na spostrzegawczość - lub policzenie na kartce papieru ile tych cyfr jest. Od razu pomyślałem, że mógłbym tu wykorzystać szybkie potęgowanie modularne i od razu pomyślałem, że na razie zrobię to w “zwykłej” pętli tak jak to zrobiłeś Marcin we wzorcówce. Dlaczego chociaż w opisie nie wspomniałeś o szybkim potęgowaniu? Może przygotowywujesz trudniejszą, z większym zakresem danych wersję zadania? 
YouTube
To zadanie zrobiłem po swojemu. W opisie jest wspomniane, że można zrobić inaczej - lepiej, więc zamiast rozwiązanie wzorcowe - czy nie powinno się użyć tam oraz w innych miejscach np wersja autorska, albo rozwiązanie autora? bo nazwa rozwiązanie wzorcowe może sugerować adeptom, że to jest najlepsze i do naśladowania rozwiązanie, a przecież akurat w tym zadaniu tak nie jest i sam autor/autorzy to doskonale wiedzą. 
Zamiana liter
Tutaj miałem trochę kłopotów - sprawdzałem, czy przejdzie rozwiązanie naiwne. W ostateczności pożyczyłem drzewko pozycyjne od Stańczyka z Algorytmiki [nie]praktycznej ;-), wyrzucając po drodze makra.
Prawie jak Fibonacci, prawie
No comment - przyjemne zadanko, akurat na bezpośrednie wklepanie w edytorze Spoja.
Posortuj Euklidesa
Tutaj rozwiązanie wzorcowe jest wzorcowe. Ja użyłem vector <pair<int, int>>, a potem od razu sort, aby uniknąć pisania funkcji porównującej, ale moje rozwiązanie to kod lazy programmera 
Dziękuję!
Jeszcze raz. Mariusz, Maciek!. Pomysł konkursu i wykonanie było super i należą się Tobie i Pomocnikom gratulacje i podziękowania. A że frekfencja trochę nie wypaliła, trudno, następnym razem będzie lepiej.