1 / 8
Dec 2016

Witam wlasnie napisalem pierwszy kod do zadania o Liczbach pierwszych.
Link: http://ideone.com/g1KCsC16
Jednak cos nie moge wrzucic kodu na spoj, poniewaz caly czas pokazuje blad kompilacji.
U mnie program dziala tak:

Jakas podpowiedz co robie zle?

• created

Dec '16
  • last reply

Sep '17
  • 7

replies

• 710

views

• 4

users

• 1

link

a czy nie potrafisz kliknąć w "błąd kompilacji ", przeczytać dlaczego tak twierdzi i poprawić ?

po wybraniu języka Java pokazuj się szkielet programu, główna klasa nie może być public,
oczywiście nie można też użyć package

potem już się skompiluje, ale da błąd wykonania NZEC - to skutek utworzenia dwóch obiektów Scanner - w programie można taki obiekt powołać tylko raz

8 months later

Postanowiłem się troszkę teraz pobawić Phytonem i napisałem pierwszy z brzegu program liczby pierwsze. Wydaje się, że działa dobrze ale przekracza limit czasu. A oto on:
n=int(raw_input())
for n in range(n):
m=int(raw_input())
z=int(m*(1.0/2))
if m ==1:
print "NIE"
elif m==2:
print "TAK"
elif m> 2:
for i in range(2,z+1):

s=float(m)/i

if s-int(s)==0:
				print 'NIE'
				break
			if s-int(s)!=0 and i==z:
				print 'TAK'

co jest nie tak?

n=int(raw_input())
for n in range(n):
m=int(raw_input())
z=int(m*(1.0/2))
if m ==1:
print "NIE"
elif m==2:
print "TAK"
elif m> 2:
for i in range(2,z+1):

s=float(m)/i

if s-int(s)==0:
				print 'NIE'
				break
			if s-int(s)!=0 and i==z:
				print 'TAK'

Ok. już wiem o co chodziło. Bezmyślność początkującego. Człowiek jest tak przejęty pisaniem kodu, że nie zauważa oczywistych rzeczy.
Nasunęły mi się dwa spostrzeżenia.
1. Pouczające jest pisanie tego samego w różnych kodach. W c++ pętle robione były wystarczająco szybko a w phytonie już nie!
2. A swoją drogą wkurzający ten Phyton. Z jednej strony prostsza składnia ale z drugiej strony te wcięcia od których zależy działanie programu. Niech się coś trochę przesunie i morduj się człowieku z dziadostwem.

No przecież wcięcia można zbiorowo dostosowywać odpowiednio i środowisko (PyCharm) podpowiada gdzie jest złe wcięcie. Poza tym w C++ powinieneś mieć mniej więcej podobną strukturę wcięć. Chyba, że piszesz w notatniku to faktycznie trudno z tymi wcięciami. Na forum z formatowaniem też sobie nie radzisz.

No nie radzę sobie. W c++ powinienem mieć podobne ale nie muszę- tu muszę... Dzięki za info o PyCharm