5 / 5
Aug 2017

Dzień dobry,
ogarnąłem chyba w końcu listę jednokierunkową na wskaźnikach i moje pytanie do tego - czy są na spoju jakieś zadania gdzie np. możnaby użyć listy jednokierunkowej?
Brakuję mi jakieś podziału na kategorie oprócz tego, że zadania łatwe, średnie i trudne.
Mógłby być jakiś podział na zadania np. z listami, tablicami, z rekurencją i stosem itd.
Zatem moje pytanie - jeśli ma ktoś jakieś zadanko gdzie np. można by użyć listy to niech podlinkuje.
Z góry dzięki

• created

Aug '17
  • last reply

Aug '17
  • 4

replies

• 491

views

• 4

users

• 3

links

dzięki, sam tamten stos już zrobiłem (co prawda tablicowo - bo tylko 10 elementów), ale temu z kolejką i stosem się przyjrzę.

To zadanie jest dobre do nauki, o ile ktoś zrobi porządną implementację (wskaźniki). Polecam rozwiązywać zadanie test po teście i za każdym razem weryfikować swoje rozwiązanie wysyłając zgłoszenie na SPOJa.

Nie chcę popsuć zabawy zbytnią podpowiedzią (nawet w postaci linka do zadania), ale może kiedyś trafisz na takie zadanie na SPOJu, gdzie zwierzęta ustawiają się według swojej siły w kolejce i silniejsze zwierze wypycha z niej słabsze zwierzęta aż do momentu trafienia na równego sobie lub silniejszego rywala. Pouczające zadanie o tym co się stanie z kolejką, gdy zapanuje w niej prawo dżungli. A co to ma wspólnego z kolejkami, stosami, listami... nie powiem :wink:

Taki podział nie byłby (chyba) najlepszy na spoju. Autor zadania stwierdziłby, że najlepsza jest do tego lista taka lub inna, a rozwiązujący wpadł na inny sposób i też rozwiązał poprawnie. Tak zbytnio sugerowałby się sposobem rozwiązania, który... nie jest jedyny. Inna sprawa, że w wielu językach takie struktury już są dane i wystarczy ich umiejętnie użyć.