Właśnie, jakich materiałów, a bardziej materiały do nauki… czego… tutaj szukasz? 
Początkujący często zadają pytanie: “… z jakiej książki, jakiego źródła, uczyć się programowania…”
Niestety, skłamałbym, gdybym powiedział, że wiem, że znam odpowiedź na takie pytanie.
Co jest, co było, dobre dla mnie, nie musi być wcale dobre dla Ciebie.
Ty sam musisz znaleźć i sam przejść swoją własną drogę.
Nauka programowania to dużo więcej niż tylko nauka języka czy algorytmów.
Dlatego dzisiaj bardzo gorąco polecę książkę John’a Sonmez, Soft Skills: The Software Developer’s Life Manual
Z niej można dowiedzieć się co, jaki i wiele więcej - po prostu należy ją przeczytać/ przestudiować lub chociaż przewertować. W każdej dobrej książce autor zamieszcza listę dobrych żródeł i książek, i tu też taka jest.
Dzisiaj wystarczy wpisać, w wyszukiwarce, kliknąć i już masz, np: 10 książek, które każdy programista powinien przeczytać!
Powyższe propozycje są w języku angielski, dlatego jeszcze jeden link na końcu, chociaż dotyczy języka C++, ale warty przejrzenia nie zależnie jaki język wybrałeś. Zanim podam link, to jeszcze uwaga. Na naszym forum jest też dużo odnośników i list i samo forum jako takie jest żródłem i pomocą - wystarczy skorzystać z wyszukiwarki - lupka w prawym górnym rogu.
A oto obiecany link: Materiały do nauki …!