1 / 3
Mar 2015

Jak powszechnie wiadomo linki w podpisie są be. Na różnych forach, różnie walczą z tym zjawiskiem. A tu? Tu po staremu, jak moder zauważy, mało wartościowe posty, dodatkowo z mało "ciekawym" linkiem w podpisie to zaczyna namiętnie wszystko kasować.

Czy inne informacje w podpisach są w jakimś kolwiek stopniu przydatne użytkownikom czytającym posty na forum? Obawiam się, że użytkownicy, szukający pomocy na forum, czytają tylko treść podpowiedzi, a podpis traktują jako swego rodzaju, zbędną i nachalną, reklamę i całkowicie ignorują wszelką informację umieszczoną w podpisie. Trochę się namęczyłem, aby stworzyć ładny i maksymlnie przydatny mój podpis, ale czy to ma większy sens?

Informacja, że szukam pracy, umieszczona w moim podpisie, miałaby trochę większy sens? Możliwe, że tak, gdyby tu masowo zaglądali rekrutanci i namiętnie czytali forum, to może w końcu natrafiliby i na taką moją informację w moim podpisie. Ale nawet wtedy, gdyby wyczytali taką informację, że szukam pracy, w jaki sposób mogliby się ze mną skontaktować? Wysłać mi propozycję na pw? Czy to czasami dla nich nie za dużo zachodu i zupełnie bez sensu? Podejrzewam, że rekrutanci nie mają problemu ze znaleźieniem kandydatów, nawet poprzez zwykłe tradycyjne ogłoszenie, lecz raczej z ich nadmiarem i wyłonieneim i przesianiem najlepszego kandydata.

PS
Możliwe, że w celach testowych, zmienię swój piękny i kolorowy podpis na jakiś brzydki komercyjny link, i jak to się zwykle mówi: i to by było na razie, na tyle w tym temacie! wink

• created

Mar '15
  • last reply

Mar '15
  • 2

replies

• 409

views

• 2

users

Ktoś kto wejdzie na forum i zobaczy Twój post (a ma na to ~9,8% zakładając, że każdy post ma taką samą szansę być zobaczony) powinien z niego wynieść coś ciekawego. Jeżeli będziesz miał tam przeczytaj zanim napiszesz, to użytkownik uzna, że ten link skoro jest tak często to pewnie jest ważny, wejdzie i przeczyta, a nam będzie łatwiej mu pomóc, bo dobrze założy temat. Info odnośnie bbone też jest spoko. A stali użytkownicy po prostu automatycznie będą Twój podpis ignorować. Tak naprawdę to jedyna wada podpisów to to, że niepotrzebnie wydłużają one wątek i trzeba więcej przewijać.

Punktacja z rankingu Mariusza w podpisie powinna być natomiast wg. mnie obowiązkowa. Wtedy od razu widać czy masz do czynienia z weteranem czy żółtodziobem wink

A co do szukania pracy, to myślę, że jakbym zobaczył jako pracodawca, że koleś z 6 miejsca w rankingu szuka pracy, a do tego ma sporo wartościowych postów, to pewnie bym mu złożył propozycję. Wystarczy założyć sobie konto na linkedIn aby dostawać sporo ofert pracy od osób, które zajmują się rekrutowaniem ludzi. To oni szukają ludzi, a nie ludzie ich. Pozostaje pytanie: Jaka jedynie jest szansa że ktoś taki wejdzie na forum spoja.

Więc każdy niech ma taki podpis jak chce, byle nie za długo. A ja najbardziej jestem za miejscem w rankingu smile

Szansa, że wpadnie tu rekruter są jak główna wygrana w totka. Bo co miałby tu robić albo szukać? Większość postów, to ciągle powtarzające się, mało interesujące, prośby o pomoc, a tylko od czasu do czasu pojawi się trochę bardziej interesujący post. Gdyby udało się zmienić albo choć trochę wyrównać proporcje tych postów, usuwając "śmieci" .... ale to syzyfowa praca.

Tak jak każdy może wypowiadć się swobodnie na forum, to także może mieć co tylko chce w swoim podpisie. Ale jak będzie tu "gadał" głupoty lub umieszczał mało wartościowe wypowiedzi, to nawet bardzo wartościowy podpis, może nie uratować postu przed usunięciem przez któregoś z moderatorów, czy adminów. A połączenie mało wartościowego podpisu z wypowiedzią to ....

Niektórzy userzy ciągle mają w podpisie: obrazek
Jest to pozostałość po, kiedyś działającym, linku kajoja, który już od lat przestał i już nie działa.
Teraz można/[należy] wkleić do swojego podpisu:

PS
Oczywiście, zamiast narbej, należy wstawić swój login.

PS2
O tym czy ktoś jest żółtodziobem, widć także, po tym jak i o co pyta, a także można wywnioskować i domyśleć się na podstawie ilości wysłanych postów i od kiedy udziela się na forum - po prawej stronie okienka.

Suggested Topics

Want to read more? Browse other topics in System SPOJ or view latest topics.