1 / 10
Dec 2015

Podobno coś z serwerem, i ma wrócić. Przydało by się, bo były tam np poradniki dotyczące wczytywania i wypisywania danych w różnych językach (których tutaj niema).

1 month later
1 year later

Padło kilka dni temu. Czy orientuje się ktoś z was czy powróci? Z góry dziękuję za info.

Myślę, że nawet jeżeli wróci to nie na wieczność. Z tego powodu zalecam użytkownikom 1) tworzyć własne "biblioteki" algorytmiczne na podstawie różnych doświadczeń i teorii 2) zapisywać co ciekawsze fragmenty rozwiązań zadań.

Jeżeli ktoś ma / może mieć problem ze wczytywaniem danych - warto zapisać na dysku wszystkie sposoby wczytywania danych.
Jeżeli ktoś nie chce klepać więcej niż raz w życiu algorytm geometryczny - warto zrobić to raz a porządnie, stworzyć kod, w którym 2/3 linii to treściwe komentarze gwarantujące pełne zrozumienie programu oraz zapisać go na dysku.

W żadnym wypadku nie należy polegać tylko na SPOJu, np. uznawać, że treści na forum będą tam zawsze, albo że SPOJ będzie pamiętał na wieki wieków przesłane (także błędne) rozwiązania.

Przecież każdy[?] pisze programiki - rozwiązania zadań u siebie na komputerze i co potem? Po AC usuwa je ze swojego komputera? Ale nasz osobisty komputer też się może popsuć i kiedyś się popsuje. Więc powinniśmy robić sobie swoje bezpieczne kopie.

Wystarczy, że tylko do końca świata i jeden dzień dłużej :wink:

A tak na serio, admini tego nie czytają, więc może nie wiedzą o problemie. Aby się dowiedzieli i abyśmy my uzyskali jakąś wiedzę, należałoby wysłać takie pytanie na contact@spoj.com i dodatkowo spytać, czemu nie działa [chyba nigdy nie działał] link na głównej stronie forum:

Dyskusje na temat polskiego działu SPOJ'a. Stare forum polskiego Spoja dostępne jest pod adresem: http://pl.spoj.com/forum-old/49

Temu zalecam je zapisywać. Gdzie oraz jak? Gdzieś i w taki sposób, że będą bezpieczne :wink:

Jako ciekawostkę warto dodać, że niektórzy... drukują kody! Są konkursy algorytmiczne, w czasie których nie można szybko pobrać z neta swoich ulubionych funkcji przygotowanych na takie okazje, ale można wnieść dowolną literaturę i notatki :wink:

PS
Żeby nie było - wyczytałem to "gdzieśtam" i "kiedyśtam" w źródle, które uważam za warte zauania. Proszę jednak nie pytać mnie o nazwy takich konkursów, bo ich nie znam :wink:

Trafiłeś z tym tekstem akurat po moim researchu w sprawie potyczek na linii Matka Kurka vs Jerzy Owsiak :wink:

chociażby MWPZ - nie można korzystać z internetu (oczywista rzecz)
dlatego wydrukowane kody niektórych algorytmów znacznie pomagają.

1 month later

Napisałem do adminów. Wrzucę tutaj informację zwrotną.

Suggested Topics

Want to read more? Browse other topics in System SPOJ or view latest topics.