1 / 4
Jul 2021

Testy w zadaniu są podane tylko w celu “rozjaśnienia” treści zadania a nie do w celu testowania swojego kodu. Oczywiście często, dla łatwych zadań, “zaliczenie” tych prościutkich testów wystarczy do zaliczenia zadania. Często/czasami wystarczy dobrze napisać program i od “pierwszego strzału” zupełnie bez testowania uzyskać AC.
Ale to chyba wiesz, skoro prosisz o dodatkowe testy. Rozwiązywanie zadń/problemów to także samodzielne wymyślanie testów. Czy coś stoi na przeszkodzie, abyś samodzielnie napisał odpowiedni program generujący testy i poprawne odpowiedzi, a potem tymi testami sprawdził swoje rozwiązanie?

1 year later

Witam, czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć dlaczego spoj daje mi WA. Wydaje mi się, że uwzględniłem w kodzie wszystko i nie mam już pomysłu co może być źle, ponieważ każdy test, który sam wymyślam rozwiązuje dobrze. Z góry dziękuje za pomoc.

7 months later

Obstawiam obliczanie dnia tygodnia. Może jest coś nie tak z tym całym algorytmem Zellera (a przynajmniej jego implementacją). Może jest jakaś jedna jedyna data, dla której występuje błąd. Teoretycznie nie powinno tak być, ale kto wie.

A w takim Pythonie istnieje gotowa funkcja do tego. W C++ też, ale dopiero od wersji 20. We wcześniejszych wersjach niby też można, ale tylko od 1900 roku wzwyż.