1 / 10
Apr 2017

Nie wiem od czego zacząć? :wink:

Ideone nie jest po to, aby wklejać kod i pokazywać go tu na forum, ale aby testować, testować, testować a dopiero już jako ostateczność pokazać go. Jeżeli tak, to wybieramy taam [podobnie jak na spoju] język programowania [więc chyba nie java?] i wklejamy testy.

Nie wiem, czemu zrobiłeś tak skomplikowany program, przecież, dokładnie taki sam efekt-wynik dużo prościej uzyskałbyś pisząc:

Console.Write("2 6\n5 10 15 20 25 30\n");

bez zbędnych pętli i innych niepotrzebnych ozdobników i dokładnie tak samo, od razu, uzyskałbyś bez wysiłku błędną odpowiedź, a po drobnych modyfikacjach błąd kompilacji, błąd NZEC czy przy odrobinie wysiłku i wyobraźni także dowolny inny błąd. :wink:

PS
Wiem, że dopiero zaczynasz, ale od tego [nauki podstaw programowania] jednak jest dobra książka, a nie od razu forum. To jest jak nauka pływania poprzez skok od razu do głębokiej wody, a wcale nie jest to dobra droga.

PS 2
Mimo wszystko, inny test, dla Ciebie:
2
35 5 12
7 2 4

i jeszcze inny:
4
35 5 12
7 2 4
35 5 12
7 2 4

Wybacz ale... nie za bardzo wiem co masz na myśli i o co Ci chodzi...
Pisałem i dalej piszę w C#(uczę się), ale chce poszerzać wiedzę przez ten portal, na obecną chwilę nie wiem za bardzo w jaki sposób mam podawać kod tej platformie aby go poprawnie wyświetlała...

Faktycznie, zmieniłem na C#(nie przyuważyłem tego wcześniej, że wyświetlało w Javie), zmodyfikowałem trochę swój kod:
https://ideone.com/4ML25K12
Pisze że sukces, a po wklejeniu na platformę dalej jest błąd...
Nie rozumiem czemu mam nie wklejać tutaj swojego kodu? Jeżeli rozwiążę problem a nie chcecie aby inni uczestnicy dostawali samych gotowców to potem go usunę ale chyba na obecną chwilę bez wczytania się w niego nie idzie rozwiązać tego problemu NZEC (chyba, tak myślę przynajmniej)

PS: A co do książek to mam mieszane uczucia, w celu nauki przewertowałem wiele ale prócz przykładów i omówieniu teorii mogę z nich mało wynieść, brak w nich problemów, rozwiązania ich itp. a ja uczę się tylko przez robienie zadań...

chwalebne podejście, ale coś CI to. wybacz, trochę kiepsko wychodzi. Przecież jakieś podstawy musisz [musiałeś] skąś wynieść?

Albo słabo wertowałeś, albo słabe książki?

Tak, ale tylko bardzo połowiczny, tylko wyszła kompilacja, ale nie wiem, czy zauważyłeś napisy:

stdin
Standard input is empty
stdout
Standard output is empty

A to są takie właśnie podstawy, które powinieneś skądś wynieść :wink: bo ja nie mam sił ani talentu na tłumaczenie podstaw.
A wtedy [po wklejeniu testu do stdin] już sukcesu brak: https://ideone.com/KphfmB6

Nie gniewaj się, ale nie będę tego tłumaczył, ok?

Jak najbardziej prawidłowe podejście, ale aby rozszerzać, czy nie powinno się znać jakiś podstaw, mieć chociaż jakieś minimum?

PS
Nie miałem na myśli, abyś absolutnie nie wklejał, ale chodziło mi o więcej samodzielności i samozaparcia w rozwiązywaniu problemów, a nie od razu uciekanie się do podpowiedzi na forum, bo forum zamiast zajmować się pomocą w rozwiązywaniu prawdziwych trudnych problemów, rozwodnia się i rozmydla na takie drobnostki i problemiki.

Wybacz ale naprawdę nie wiem o co chodzi z tym
"stdin
Standard input is empty
stdout
Standard output is empty"
Jak podaję te dane w visualu to wszystko działa, nie wiem... program ma nie czytać tych "Convert.ToInt32(Console.ReadLine())"? Bo naprawdę nie wiem o co z tym chodzi.

Owszem jest to śmieciowy temat ale... nie umiem podać tego kodu temu programowi mimo że działa... w trakcie nauki nigdy nie myśleliśmy o tym jak "odpowiednio" podać program tylko ważne było to aby działał.

Nie chodzi mi o to abyś mi tłumaczył zasady działania ale powiedział co robię źle, to moje pierwsze próby z zabawą C# na SPOJ-u więc naprawdę nie wiem jak kompilator ma czytać mój kod...

Nie wiem, jak to testujesz u siebie w swoim visualu. Pewnie w konsoli podajesz jedną liczbę enter, drugą liczbę enter itd ??

2 <enter>
7 <enter>
2 <enter>
4 <enter>
... itd

A podaj od razu trzy liczby i dopiero enter,

2 <enter>
    7 2 4 <enter>
    ....  itd

albo najlepiej przekieruj dane z pliku, ale pewnie nie wiesz jak to zrobić?

Tak, tak to właśnie testowałem.
Dzięki za zaangażowanie i pomoc ale trochę się spóźniłeś, uzyskałem już informację.
W zapisie następującym:

string[] a = Console.ReadLine().Split(' ');            
n = Convert.ToInt32(a[0]);           
x = Convert.ToInt32(a[1]);           
y = Convert.ToInt32(a[2]);

Dane są wczytywane z jednej linii... nigdy nie skupialiśmy się na takim zagadnieniu, ale rozumiem zapis, jak to się dzieje i dlaczego.
Dlaczego nie mogłeś mnie naprowadzić na to od samego początku? Tylko piszesz mi tutaj o słabych podstawach(jakbym ich w ogóle nie miał). Może nie są najlepsze ale staram się robić co mogę...

Żebyś się nie przyzwyczajał? :wink: AZ na serio, jeżeli sam do tego doszedłeś z moją mniejszą pomocą, to chyba lepiej, niż bym Ci wyłożył kawa na ławę? Masz o to jakąś pretensję, bo nie rozumiem? To chyba ja traciłem czas na pomaganiu Tobie a nie TY mi?

Cóż, ja też się staram i oceniam na podstawie tego co widzę,i przyznaj sam, ale twój pierwszy program sugerował zupełnie coś innego?

Nie, nie mam do Ciebie żadnych pretensji, wręcz przeciwnie :wink:
Chodzi mi tylko o to, że na początku jakby to nazwać "pewną niespójność", że dalej byłem bardzo daleko od poprawnego rozwiązania i nie za bardzo wiedziałem co masz na myśli/do czego dążysz.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za zaangażowanie, wyrozumiałość i poświęcony czas :slight_smile:

Od siebie dodam kilka rzeczy.
Ponizej krotki filmik jak uzywac ideone. Sam pisze w visualu bo jest strasznie wygodny, a kiedy kod przechodzi podstawowe testy to wrzucam go w ideone i tam testuje wiecej przypadkow, bo ideone jest "blizszy" spojowi.