98 / 277
Aug 2017

Myślałem, że autor sam się domyśli :wink: Szczególnie, że gdziekolwiek nie spojrzeć ludzie inaczej wklejają kod, takie wpadki sporadycznie zdarzały się innym, a do tego kod na SPOJu ma być niejawny.

No to teraz pogadamy :wink:

1. if (liczba_testow < 100000) - wywalić to. Warunki zadania są dane przez autora i nie należy ich sprawdzać. To samo dotyczy dalszej części zadania, np. sprawdzania, czy liczba nie jest ujemna.
  2. Twój program nie działa nawet dla przykładowego wejścia więc najpierw zrób tak, żeby w ogóle był choć cień szansy, że on działa, a po tej poprawce wstaw kod i szukam dalej :wink:

To nie jest przykładowe wejście. Patrz: treść zadania.

Insza inszość, że dla podanych przez Ciebie danych też działa źle :stuck_out_tongue:

Dobra, już sobie poradziłem :slight_smile: Błąd był śmieszny, aż wstyd się przyznać... -.-

Dzięki tarpauwatratar za chęć pomocy, fajnie, że ktoś się interesuje przynajmniej na tym forum :slight_smile:

Przyzwyczajaj się :wink: Błędy są na ogół śmieszne, głupie i wstyd się do nich przyznać :wink: Niemniej na błędach ludzie uczą się najwięcej.

Interesuje się więcej osób niż ja :wink: Kwestia tego, że niewielu ma czas by pomagać (za darmo).

No tak, kasa kasa kasa :stuck_out_tongue: Za darmo nawet już w ryj nie można dostać...

Tak, ale jest jeszcze inna sprawa. Patrolowanie SPOJa zajmuje dużo czasu, a trzeba też zarobić na życie :wink:

PS
Poszukaj czegoś o sicie Eratostenesa. Na przyszłość.

Oj nie narzekaj, mogę Ci dać, jak już tak prosisz :wink:

1 month later

zgadzam się, że niby działa, z podkreśleniem niby

a czy dla danych testowych w zadaniu dostajesz właściwy wynik ?

cześć, czy moglibyście spojrzeć na mój kod i powiedzieć co jest nie tak?

Sam próbowałem to rozgryźć, razem z zestawem liczb pierwszych, ale nie znalazłem przyczyny. Wiem, że w jednym punkcie mój algorytm jest skopany bo do liczby 4 musiałem dać osobną obsługę, ale potem jak testowałem to wszystko mi działało.

z góry dzięki za naprowadzenie

EDIT:
Problem rozwiązany, wprowadziłem kilka poprawek, ale sędzia przepuścił mnie kiedy zmieniłem nazwę zmiennej numberOfTests na n. Zakładam, że nie mógł przez to przeprowadzić żadnego testu i od razu wyrzucał błąd

Nie zakładaj! To jest totalna bzdura. Wprowadziłeś, jak sam piszesz, kilka poprawek i to one spowodowały AC a nie zmiana nazwy zmiennej. Po prostu naucz się pożądnie testować swoje programy, tewstowanie na konsoli [w środku nocy ;-)] nie zawsze, a nawet najczęściej może być bardzo zwodnicze. Wystarczyło wpisać [wkleić] przykład do okienka stdin na ideone i już byś od razu wiedział gdzie masz błąd. Ideon to coś dużo więcej niż pastebin do pokazywania tylko swojego kodu.

PS
Oczywiście ja widzę te dwa błedy jak by co, no i twój kod jest AC ale nie znaczy, że doskonały. :wink:

@narbej
Zdaję sobie sprawę, że algorytm jest póki co dość kiepski, ale zmiany jakie wprowadziłem były raczej kosmetyczne (zamiast drukować TAK lub NIE, stworzyłem stringa który przyjmował wartości i jego drukowałem), poza tym po każdej poprawce wysyłałem do sędziego i zaliczył mi to dopiero po zmianie nazwy zmiennej.

Pozdrawiam i dzięki za rady na przyszłość :slight_smile:

Jednak nie skorzystałeś z mojej rady :wink: Zobacz sam, twój [pierwszy] kod na ideone z testem z zadania: https://ideone.com/2rFqK211 . Więc jak sam widzisz, [czy aby na pewno to widzisz?] wystarczyło tylko dodać dwa brakujące endl, a zmienną [jej nazwę] zostawić w spokoju :wink:

kurde, masz racje, jak potem użyłem stringa to dodałem endl;