przecież 1 jest liczbą pierwszą więc nie wiem w czym problem
@dobra poczytałem i jednak nie, przepraszam
Poprawiłem i nadal nie działa: http://ideone.com/rP0fQU13 aż mi wstyd że takie proste zadanie przysparza mi tyle problemów
Jedyne co zrobiłeś to if [przykładowe wejście z zadania] then [wyświetl przykładowe wyjście]. Zacznij testować swoje programy dla jakichkolwiek danych albo nie licz na żadną pomoc. Bez urazy, ale jeżeli:
1) nie zapoznałeś się z definicją liczby pierwszej,
2) jeżeli mnie pamięć nie myli wysłałeś tylko jedno zgłoszenie na SPOJa przed napisaniem na forum (jeżeli pamięć mnie myli to i tak bez znaczenia z powodów 1), 6) i 7), które dostatecznie sugerują, że nawet nie chcesz (samodzielnie) rozwiązać tego zadania),
3) nie przeczytałeś jak zakładać tematy na forum,
4) nie zrobiłeś żadnego researchu, zarówno na forum jak i w innych źródłach,
5) założyłeś nowy wątek w niewłaściwym miejscu i jak pamiętam z nieprawidłową nazwą (jeżeli pamięć mnie myli to i tak bez znaczenia, bo zgrzeszyłeś 3) i 4) i założeniem wątku w niewłaściwym miejscu, co w połączeniu z innymi faktami prowadzi do konkluzji przedstawionej poniżej),
6) po otrzymaniu odpowiedzi nawet nie chciało Ci się od razu wyszukać definicji liczby pierwszej - wolałeś zacząć od: "przecież 1 jest liczbą pierwszą więc nie wiem w czym problem",
7) Po sprawdzeniu czy 1 jest liczbą pierwszą napisałeś: "@dobra poczytałem i jednak nie, przepraszam" i wprowadziłeś kolejnego ifa do kodu - nie przetestowałeś swojego programu dla żadnych innych liczb;
to możliwe są trzy opcje (sprawdź definicję alternatywy): oczekujesz, że ktoś zrobi to zadanie za Ciebie lub jesteś za głupi nawet na (jak słusznie zauważyłeś) "takie proste zadanie". W każdym z trzech przypadków nie warto Ci pomagać.
Jeżeli chcesz zatrzeć falstart to kilka podpowiedzi: co z np. 49? Jest pierwsza czy nie? A co z np. 77, 133, 143, ... 1981? Samodzielnie sprawdź, czy wymienione przeze mnie liczby są pierwsze czy złożone oraz jak w ich przypadku zachowa się Twój program.
EDIT
Wątek był w złym miejscu, ale został tu doklejony.
Zupełnie niesłusznie czepiasz się człowieka
a przecież on tylko pewnie uwierzył w reklamę na pierwszej stronie spoj-a:
Zrobimy z Ciebie programistę! Wystarczy tylko 6 tygodni
(i nie sprawdził, że 6 tygodni nie wystarczy, potrzeba jeszcze od 12 do 14 tysięcy za jeden kurs, oraz nie ma doświadczenia, by wiedzieć, że dla 99% uczestników tego kursu będą to wyjątkowo głupio wydane pieniądze)
@flimbo123 Witamy na spoju. Jeżeli w zadaniu jest napisane, że wejście jest z przedziału [1..10000] to tak będzie. Twój program, który sprawdza dzielniki do 5 włącznie nie poradzi sobie chociażby z 49, która nie jest pierwszą. W internecie bez problemu znajdziesz informacje jaka jest zależność pomiędzy dzielnikami, które należy sprawdzić, a testem czy liczba jest pierwsza.
Zawsze najpierw szukaj informacji w sieci, sprawdź dla przykładu spod zadania, dla minimalnego zakresu danych jaki jest możliwy w zadaniu i dla jakiegoś prostego testu, który szybko sprawdzisz. Ja bym napisał taki zanim był cokolwiek wysłał:
15
1
2
3
4
5
6
24
25
26
27
28
29
49
100
10000
Odpowiedzi spokojnie policzysz w głowie.
@tarpauwatratar Nie mówię, że nie masz racji, ale bądź rzeczowy w swoich odpowiedziach, nie potrzeba tutaj odnosić się do czegokolwiek niż kod. Wszak spoj to polska śmietanka intelektualna
Czy to nie jest rzeczowe?
Mogłem napisać: weź się do roboty! Mogłem napisać: weź się do roboty i sprawdź np. 29, 49, 100, .... Wolałem jednak napisać jasno jak wygląda sytuacja i jaki jest jej odbiór wśród owej śmietanki intelektualnej (wszak sam nie mówisz, że nie mam racji, a zatem w mojej odpowiedzi jest choć trochę prawdy ).
Zauważ też, że punkty 1), 2), 3), 4), 5), a w pewnym stopniu także 6) i 7), choć odniesione do konkretnej sytuacji, mają łatwy do wyłuskania charakter ogólny. Chcąc rozwiązać zadanie należy najpierw je zrozumieć (np. sprawdzić definicję liczby pierwszej), potem stworzyć i przetestować rozwiązanie, a w razie niepowodzenia próbować kolejnych testów i ewentualnie przejść na forum. Z kolei forum należy najpierw przeszukać, a następnie zakładać nowe tematy itd itp.
Nie jestem skłonny zgodzić się, że nie ma potrzeby odnosić się do czegokolwiek innego niż kod. Wszak metodologia pracy jest bardzo istotna, a może nawet istotniejsza od samego kodu. Składni może nauczyć się każdy, programować już nie, do czego zresztą pośrednio odniósł się @mariusz193. Uważam, że lepiej napisać jak wygląda sytuacja (nawet jeżeli tylko tak wygląda, a w rzeczywistości jest inaczej - zakładam dobrą wolę @flimbo123, ale opisuję sytuację taką, jaką mi się ona jawi) w ostrych słowach i za wczasu. Każdy był kiedyś nowicjuszem, a na problemy na SPOJu z tego okresu nikt się nie patrzy (jestem tego żywym dowodem, a warto wspomnieć, że z testowaniem miałem największe trudności, a wciąż bywa z tym różnie ). Łapka w dół i negatywny komentarz na Stack Overflow boli dużo bardziej, a na GitHubie nie jest ciężko natknąć się na tragiczny kod, którego autor nie przeanalizował / przetestował / sprawdził / wyszukał różnych rzeczy. Gdyby nie ostra krytyka innych sam zszargałbym swoją opinię publikując coś, co na ogół nie powinno ujrzeć światła dziennego
Gdyby @flimbo123 poszedł programować zawodowo to mógłby zostać zapytany o sposób, w jaki radzi sobie z trudnościami w realizacji projektów, a nawet mógłby zostać poproszony o napisanie jakiegoś prostego programu, np. do wyznaczania liczb pierwszych. Gdyby program nie działał prawidłowo, a kandydat ratował się ifowaniem kolejnych przypadków... cóż...
I myślę, że wystarczy już tego spamu - dalej wypowiadam się już tylko o zadaniu
Cześć Wam, mam problem z zadaniem: http://www.spoj.com/problems/PRIME1/2
Mianowicie za każdym razem otrzymuję wynik "time limit exceeded". Dlaczego? Jakieś podpowiedzi?
include
include
using namespace std;
int number;
int counter = 0;
int *wsk = &counter;
int count();
void range(int[], int, int*);
void prim(int[], int);
int main() {
int n = 0;
int *array = new int[n];
int i = 0;
n = count();
//cout << n << endl;
while (i < n) {
range(array, n, &counter);
i++;
}
//for (int i = 0; i < 2*n; i++) {
// cout << array[i] << endl;
//}
n = n*2-1;
prim(array, n);
system("pause");
return 0;
}
int count() {
int n;
cout << "Podaj ilość zakresów\n";
cin >> n;
return n;
}
void range(int array[], int n, int *wsk) {
int a, b;
while (counter<2*n) {
cin >> a;
array[counter] = a;
counter++;
cin >> b;
array[counter] = b;
counter++;
// cout << endl<<array[counter - 2] << endl << array[counter-1];
}
}
void prim(int array[], int n) {
int i = 0;
int dol, gora, modulo,licznik;
int flaga = 1;
while (i <= n ){
dol = array[i];
gora = array[i + 1];
if (dol == 1)
dol++;
for (dol; dol <= gora; dol++) {
licznik = 2;
modulo = dol % licznik ;
while (modulo != 0 && licznik<dol/2) {
licznik++;
modulo = dol % licznik;
if (modulo != 0)
flaga = 0;
else
flaga = 1;
}
if (dol == 2 || dol ==3)
flaga = 0;
if (flaga == 0)
printf("%d\n", dol);
// cout << dol << endl;
flaga = 1;
}
i+=2;
printf("\n");
}
}
Hej Zwracam się z prośbą o pomoc
W mojej opinii wyniki wychodzą prawidłowo, wydaje mi się, że problem jest wtedy, gdy podaję liczbę do sprawdzenia większą niż 10000, ale nie jestem pewien czy o to chodzi... Podaję kod http://pl.spoj.com/submit/PRIME_T/id=200049428, będę wdzięczny za pomoc i ocenę jakości kodu
http://ideone.com/JzVloR6 Teraz? Wybaczcie...
No to teraz pogadamy
- if (liczba_testow < 100000) - wywalić to. Warunki zadania są dane przez autora i nie należy ich sprawdzać. To samo dotyczy dalszej części zadania, np. sprawdzania, czy liczba nie jest ujemna.
- Twój program nie działa nawet dla przykładowego wejścia więc najpierw zrób tak, żeby w ogóle był choć cień szansy, że on działa, a po tej poprawce wstaw kod i szukam dalej
http://ideone.com/mjKqZX12 No moim zdaniem działa dla przykładowych