1 / 6
Jul 2018

Witam mam problem odnośnie programu, gdy tworzę tablicę dynamiczną wyskakuje błąd
"terminate called after throwing an instance of 'std::bad_alloc’
what(): std::bad_alloc", nie wiem co z tym zrobić. W innym programie w którym też stworzyłem tablicę dynamiczną działa.
Mam również problem z kompilatorem (CodeBlocks) co chwila wyskakuje mi błąd kompilacji, jednak po kilku kliknięciach uruchamia się
"

"

• created

Jul '18
  • last reply

Jul '18
  • 5

replies

• 872

views

• 2

users

• 1

like

• 1

link

zrobiłem jak na filmie i błędy się sypią w zapisywaniu.:face_with_raised_eyebrow:
Poleca ktoś jakiś inny program ? Bo i tak myślałem o jakimś innym.

1. film jest do…
  2. zrobiłeś nie tak jak na filmie
  3. 1 i 2

Nie wiem o jakim programie możesz mówić, ale jeżeli o kompilatorze to chyba polecę to co 99% ludzi - gcc.

Nie miałem zablokowanego folderu z wcześniejszymi kodami jak w filmie a gdy stworzyłem folder w folderze z codeblocks,
nie mogłem tworzyć ani otwierać projektów z tego folderu.(Błąd jest wyrzucany po zmianie w kodzie, po kilku kliknięciach ustępuje)
A odnośnie tablicy to gdy przeniosłem deklarację zmiennej wielkości tablicy poza funkcję main działa jak należy, a gdy jest wewnątrz niej wyskakuje błąd złej alokacji. Czy tak właśnie należy robić?
Fragment kodu
"int ile;
int main()
{
int *tablica;
tablica=new int [ile];

cout << "Podaj ile liczb odwrucic :" << endl;
cin>>ile;

delete [] tablica;
return 0;

}"

Ostatni raz używałem tego programu jakieś 5 lat temu i to przez bardzo krótki okres czasu więc niestety nie pomogę.

Eee… co? Czy Ty w ogóle wiesz co robisz? Czy wiesz co to jest wskaźnik? Czy jesteś w stanie powiedzieć co to znaczy alokacja? Czy wiesz czym różni się zakres globalny od lokalnego? Czy wiesz jak działa domyślna inicjalizacja zmiennych w języku C++? Czy wiesz czym różni się delete od delete[]? Czy znasz zasady polskiej ortografii?

Bez urazy, ale wydajesz mi się osobą, która po Hello world postanowiła przeskoczyć kilka rozdziałów książki o programowaniu w Cpp. Jeżeli na którekolwiek z powyższych pytań odpowiesz “Nie” - wróć do odpowiedniego tematu.