Witam. Nie znalazłem niestety odpowiedniego wątku co do tego tematu, ale zauważyłem, że kilka osób pisało już tutaj o swoich problemach. Zatem do rzeczy. Od jakiegoś czasu przerabiam książkę Bjarne Stroustrup'a i zatrzymałem się na zasadzie ODR. Stroustrup opisuje to tak13. W pierwszym pliku podany jest prawidłowy przykład, zaś na kolejnym screenshot'cie dwa błędne. Napiałem podobnie klasy o tych samych nazwach lecz innych nazwach składowych w osobnych plikach .cpp -> screeny tutaj5. Niestety, gdy napisałem nawet testowe funkcje, żaden błąd podczas kompilacji nie wyskakuje tak jak to opisał autor książki. Autor pisze także o różnych problemach które mogą wystąpić - cyt. "Wykrywanie niespójnych definicji klas w różnych jednostkach translacji jest poza zasię-giem możliwości większości implementacji języka C++. W konsekwencji deklaracje łamiące zasadę ODR mogą być źródłem subtelnych błędów.". Właśnie zastanawiam się jakich błędów i jak to jest z duplikatem klasy o tej samej nazwie w innym pliku i o inaczej nazwanych składowych. Proszę o jakąś pomoc Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
created
last reply
- 1
reply
- 839
views
- 2
users
- 1
like
- 2
links