8 / 8
Apr 2017

Program ma podać poprawny wynik także dla innych testów niz podany w zadaniu :slight_smile:

a jaki wynik otrzymasz np. dla takiego testu:

2
3
1 2 3
4
1 2 3 4

Jedno zadanie sędzia mi tak uznał więc myślałem że z każdym mogę się tak pobawić....
to w jaki sposób mogę napisać aby dla "n" wartości wpisanych aby wypisała się poprawna wartość?

Przy wpisywaniu ręcznie w Visualu suma pierwszego składnika jest policzona ale dla drugiego się wywala dla takiego kodu:
https://ideone.com/okoRSo30

Zdecydowanie pierwsza wersja bardziej mi się podoba. [przynajmniej się nie wywala].
Masz tam już "zaprogramowane" przypadki, gdy n == 2 i gdy n == 7
Wystarczy więc dodać w dokładnie taki sam sposób przypadki dla n =
1,
/// 2 już masz
3,
4,
5,
6,
// 7 też już masz
8,
9
10
11
....
100?
Niestety, autor nie podał ile może być maksymalnie liczb, ale może gdy napiszesz dla n == 100 to już wystarczy?
A może max n to tylko 99? :wink:

PS
Wyglaða [po długich przemyśleniach i badaniach - testach], że max n jest nie większe niż 10. Tylko 10 to chyba dasz radę?

PS 2
Oczywiście, nie dla 7 tylko dla 5 - chyba pomyliłem, z drugim twoim kodem?

PS 3
Wydaje mi się, żę z zadaniem tablice, możesz też w taki sam sposób pobawić się, ze swoim kodem.

PS 4
Przed linią 30, przydało by się:
tmp = 0
oraz wyrzucenie kupy niepotrzebnych śmieci.

Bardzo dziękuję za pomoc i zaangażowanie!

Dlaczego piszesz to tak ironicznie abym sprawdzał sobie te 100 przypadków? :confused:

Ostatecznie doszedłem do końca z rozwiązaniem:
...tutaj był kod...
Jakoś udało mi się ominąć problem "n-tego" składnika :slight_smile:
Zarówno z tym zadaniem jak i z tablicami :slight_smile:

PS:
Tak z innej beczki... dlaczego pomimo rozwiązania już paru zadań z kategorii "łatwe" nie zostały mi przyznane żadne punkty?
Czytałem coś odnośnie problemu z rankingiem na tej stronie, czy to się dalej utrzymuje że system nic nie dodaje?

Wcale nie ironicznie. Uśmiech oznaczał tylko, abyś nie wziął na poważnie tej podpowiedzi i nie wpisywał i sprawdzał "na sztywno" 100 przypadków.

Skąd taki [błędny] wniosek?

A zwróciłeś uwagę, na datę, kiedy to było napisane? Już dawno jest to nieaktualne i ranking działa zupełnie poprawnie.

No ok rozumiem :slight_smile:

Sprawdziłem dokładniej, 0 punktów na moim profilu mam za rozwiązanie zadań w, które liczą się do rankingu światowego, znalazłem u siebie listę rozwiązanych zadań ale czy jest możliwość zobaczenia siebie w rankingu? Bo opcji "Wyszukaj" niestety nie ma :confused: